ŠTA SE DOGAĐA SA NAŠIM TELOM NA HLADNOĆI

28.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 377 | Autor: | 0

Temperatura u minusu čini da trošimo više kalorija, često menjamo raspoloženje, slabije vidimo i osećamo bolove u rukama i nogama


U našem telu se zbog hladnoće, događa čak 7 bitnih promena. Umor, crvenilo kože, bol u ekstremitetima samo su neke od nuspojava zime.

Hladni dani osim snežnih radosti mogu nam doneti loše psihičko i fizičko stanje. Prenosimo 7 najizraženijih promena koje temperatura u minusu donosi našem telu.

1. Trošimo više kalorija
Istraživanje koja su proveli naučnici sa Univerziteta Vajoming pokazala su da se za vreme zime i hladnih dana povećava nivo potrošenih kalorija. Našem telu na hladnoći potrebno je više napora i vremena da bi se ugrejalo.

2. Prsti nam se stanjuju
Manje krvi dolazi do naših ekstremiteta, a rezultat su tanji prsti.

3. Bol u ekstremitetima
Neprijatan i bolan osećaj kao da nemamo prste na nogama ili rukama može biti znak Rajnaudove bolesti koja nastaje i zbog stezanje malih arterijskih krvnih sudova, ali najčešće je povezan s hladnoćom i nije opasan, a vrlo lako se može sprečiti nošenjem toplije odeće.

4. Problemi s vidom
Vetar, snežne padavine i hladno vreme deluju loše i na naš vid. Belina snega loše utiče na mrežnjaču – nosite naočare za sunce.

5. Crvenilo u licu
Crvenilo lica normalna je pojava, a događa se kada krv iz lica odlazi u "važnije" delove tela kao što su srce ili pluća. Čim se organizam ugreje, boja kože vraća se u normalu.

6. Veća mogućnost srčanog udara
Kako bi se osigurala veća toplota tela srce pojačano radi da bi dovelo više krvi do ekstremiteta, a rezultat je povišen krvni pritisak koji vodi do srčanog udara. Mogućnost dobijanja srčanog udara odnosi se većinom na starije ljude i osobe koje imaju probleme sa srcem.

7. Promena raspoloženja
Manjak D vitamina i sunca rezultira lošim raspoloženjem koje ponekad nosi i depresiju. Kako biste izbegli negativna osećanja dobra ideja je druženje s prijateljima ili neka slobodna aktivnost koju volite.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net