HLADNOĆA NIJE IZGOVOR ZA LENJOST

27.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 424 | Autor: | 0

Ako umesto šetnje, birate gledanje televizije, u pojačanom ste riziku od tromba


Istraživanje objavljeno u časopisu "Thrombosis and Thrombolysis" otkriva da rizik stvaranja krvnih ugrušaka značajno raste kod osoba koje više vremena provode pred televizijskim ekranom.

Venska tromboembolija, VTE, odnosno krvni ugrušak koji često nastaje u venama nogu, povezan je s dugotrajnim satima provedenim u fotelji. Kroz krvne sudove ugrušak se kreće i može uticati na cirkulaciju u plućima. A može biti i smrtno opasan.

Istraživanje sprovedeno na Univerziteta Minesota obuhvatilo je veliki broj ljudi kroz period od 24 godine, a reč je o prvom istraživanju koje povezuje dugotrajno gledanje programa i pojavu venske tromboembolije među populacijom.

Dr Jasuhiko Kubota, vođa istraživanja objašnjava da štetan uticaj dugotrajnog gledanja u ekran ostaje nepromenjen čak i ako se osoba inače dosta kreće.

"Rezultati sugerišu da i osobe koje redovno vežbaju ne bi trebalo da ignorišu potencijalna oštećenja koja nastaju zbog predugog sedenja", kaže Kubota.

Izbegavanje dugotrajnog sedenja, povećanje telesne aktivnosti i kontrolisanje telesne težina važni su u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka.


Tagovi:

I još pogledajte:

LEOCARDIN

650 RSD

APIVEN

550 RSD

CORDIPHYT

2000 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem