PET DOBRIH RAZLOGA DA VIŠE NIKAD NE PIJETE ENERGETSKA PIĆA

27.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 643 | Autor: | 0

Opasnosti po zdravlje, koje energetska pića mogu da izazovu, znatno su veća od bilo kakve prednosti konzumiranja ovih napitaka

Daju krila i oštećuju bubrege!

Kada su energetska pića u pitanju, čini se da su opasnosti po zdravlje, koje ona mogu da izazovu, ozbiljno nadmašile bilo kakve prednosti.
Ako konzumirate ova pića, sigurno će vas zanimati rezultati najnovijeg istraživanja objavljeni u časopisu Frontiers in Public Health, koji upozoravaju na povezanost zdravstvenih rizika sa povećanom potrošnjom energetskih napitaka.
Stručnjaci tvrde da njihova konzumacija postaje "značajan zdravstveni problem budućnosti". Evo kakvu štetu energetska pića čine vašem organizmu:

1. Mentalno zdravlje
Istraživanjem je otkriveno da tinejdžeri koji ispijaju energetska pića imaju veći rizik od depresije, dok odrasli imaju više problema sa stresom i nezadovoljni su kvalitetom sna. Rizik po mentalno zdravlje bio je veći što su učesnici istraživanja pili više ovih pića.

2. Oštećenja bubrega
Višak kofeina povezuje se sa bubrežnim bolestima, pošto može da prouzrokuje visok krvni pritisak, a kofein i popularni sastojak taurin navode se kao uzročnici pogoršavanja hronične bolesti bubrega. Još nije jasno mogu li manje količine taurina da oštete zdrave bubrege, jer kako navode naučnici, "trenutno ne poznajemo dugoročne učinke učestalog korišćenja ove aminokiseline".

3. Dijabetes tipa 2
Energetska pića povećavaju rizik od razvoja šećerne bolesti tipa 2, jer velika potrošnja kofeina smanjuje osetljivost na insulin. Brojna energetska pića sadrže osam puta više kofeina nego kafa, a još više zabrinjava količina šećera u njima. Prosečno energetsko piće sadrži oko 54 grama šećera, što je više od preporučenog dnevnog unosa od 30 grama.

4. Kardiovaskularni problemi
Prekomerna potrošnja energetskih napitaka može da izazove ozbiljne srčane probleme. Prekomerna konzumacija kofeina tako može da uzrokuje visoki krvni pritisak, povećanu brzinu otkucaja srca i srčanu palpitaciju ("lepršavost" srca). Energetska pića povezana su i sa srčanim zastojem, a u retkim slučajevima, čak i sa smrću.

5. Erozija zuba
Kiselost i visoki udeo šećera u ovim pićima mogu da prouzrokuju velike probleme u ustima: sa zubima, zubnom šupljinom, eroziju zuba, pojačanu osetljivost i bol.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem