APLIKACIJA OTKRIVA EŠERIHIJU I SALMONELU

24.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 498 | Autor: | 0

Uskoro ćemo sami proveravati ima li bakterija u hrani


Naučnici sa Univerziteta Masačusets Amherst razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnike ukoliko u hrani ima bakterija.
Malo je metoda kojima može da se spreči trovanje hranom, pošto testiranje na štetne bakterije, kao što su ešerihiju koli i salmonela, zahteva specijalnu opremu, nakon čega je potrebno i do dva dana da se dobiju rezultati. Zato je veoma zanimljiva aplikacija koju su napravili naučnici sa Univerziteta Masačusets Amherst.
Uz pomoć aplikacije, rezultati o prisustvu patogenih bakterija stižu za samo nekoliko minuta. Uređaj koristi čip premazan hemikalijama, koje mogu da se vežu i za najmanju prisutnu količinu bakterija.
Aplikacije podrazumeva i upotrebu dodatka - mikroskopa, čije cena iznosi 30 dolara.
Naučnici su vodom oprali potencijalno kontaminirani proizvod i zatim stavili čip u vodu. Nakon pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo na bilo koju kameru pametnog telefona, na ekranu pokazuje ima li bakterija.
Naučnici dodaju da je ova tehnologija još uvek u fazi razvoja, pošto nije u stanju da razlikuje štetne od dobrih bakterija. Oni nastavljaju dalji rad na svom izumu, kako bi pronašli tehniku koja če moći da otkrije specifične vrste bakterija.
I pored toga što je njihov uređaj nekoliko godina daleko od izlaska na tržište, na Univerzitetu Masačusets Amherst ističu da nekoliko kompanija, koje se bave proizvodnjim hrane, pokazalo veliko interesovanje za njihov pronalazak.
Aplikacija će potencijalno naći veliku primenu i u slučajevima prirodnih katastrofa, gde će moći da se koristi za proveru kvaliteta vode za piće.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem