OTISAK PRSTA OTKRIVA DIJABETES, NEPLODNOST, SRČANE MANE...

23.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 593 | Autor: | 0

Otisci prstiju uglavnom se koriste za rešavanje kriminalističkih slučajeva, ali sada se pokazalo da mogu da pomognu u otkrivanju bolesti

Količina lukova, gustina i raširenost petlji, dubina ureza - sve to formira otisak prsta, koji je jedinstven za svaku osobu. Naučnici su sada otišli korak dalje i otkrili kako ovi faktori određuju i opšte zdravstveno stanje, ali i rizik od teških bolesti!

Otisci prstiju uglavnom se koriste za rešavanje kriminalističkih slučajeva, ali sada se pokazalo da oni mogu da pomognu u otkrivanju bolesti pre pojave simptoma. Žene sa specifičnim otiscima prstiju, koji podrazumevaju manje petlji i više lukova, pod većim su rizikom od razvoja ginekoloških tipova raka, pokazalo je novo istraživanje. Ranije su naučnici sugerisali kako bi mogla da postoji veza između otisaka prstiju i rizika od bolesti poput dijabetesa, Alchajmera, leukemije, impotencije, depresije, pa čak i bolesti desni.

Studija otisaka prstiju i povezanosti s bolestima pokazuje da, ako je rast udova, organa ili drugih tkiva bio poremećen u vrlo ranom fetalnom životu, biće i promena u konfiguracijama prstiju i njihovih otisaka. Ove promene, tvrde naučnici, stoga su vidljivi i trajni pokazatelji abnormalnog razvoja nervnog sistema i drugih područja koja se razvijaju, piše Dejli mejl.

Neke od potencijalnih povezanosti sa bolestima:

Bolest srca: Muškarci s koronarnom bolešću srca (CHD) imaju veću verovatnoću da imati određenu vrstu uzorka otisaka prstiju. Naučnici su upoređivali 250 muškaraca sa i bez CHD-a i otkrili da oni s bolešću imaju drugačije obrasce na otiscima.

Rak: Postoje veze između otisaka prstiju i brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate, jajnika i grlića materice. U najnovijoj studiji, naučnici su pregledali otiske prstiju 300 žena s rakom jajnika i drugim ginekološkim karcinomima i uporedili ih s onima kod zdravih žena. Rezultati su pokazali da žene s rakom imaju manje petlji u svojim otiscima prstiju. Imale su i veći broj uzoraka lukova.

Dijabetes: Smatra se da su geni i uticaji iz okoline uključeni u razvoj dijabetesa, a stručnjaci su pronašli značajne razlike u levim i desnim prstima osoba sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2.

Astma: Na stanje utiču geni i okolina. Brojne studije pokazale su da postoje razlike u otiscima prstiju između zdravih i ljudi s astmom - oboleli imali manje lukova i znatno više petlji.

Neplodnost: Kad su istraživači uporedili otiske prstiju neplodnih muškaraca s onima kod zdravih ljudi, otkrili su da ovi prvi imaju značajno manji broj petlji na jagodicama nego drugi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net