ZAŠTO ČOKOLADI NIJE MESTO U FRIŽIDERU

19.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 554 | Autor: | 0

Niske temperature ne odgovaraju čokoladi, baš kao ni visoke. Idealna temperatura za čuvanje čokolade je 15


- Čokoladu nikad ne bi trebalo držati u frižideru, čak ni leti kada su visoke temperature. Jako niske temperature mogu da utiču na ukus i gustinu čokolade, isto kao i jako visoke - objašnjava Luk Oven Smit, stručnjak za čokoladu i vlasnik online prodavnice čokolade.

- Posledica držanja čokolade u frižideru je lošiji ukus i smanjeno otpuštanje slatkoće i bogatstva ukusa koji čokolada sadrži - rekao je Smit.

Umesto u frižideru čokoladu bi trebalo držati na hladnom i tamnom mestu, na temperaturi između 10 i 20 stepeni. Ipak, najbolja temperatura za čokoladu je 15 stepeni. U frižider bi je trebalo staviti samo ako je temperatura viša od 28 stepeni.

Budući da kakao maslac apsorbuje ukuse i mirise, preporučuje se da se čokolada pakuje u hermetički zatvorene kutije pre nego što se stavi u frižider, kako bi zadržala ukus.

- Još jedan razlog za držanje čokolade van frižidera je i pojava takozvanog belog premaza na čokoladi koji nastaje kad se hladna čokolada izloži toplom vazduhu. Topao vazduh izaziva kondenzaciju na površini čokolade, koja otapa površinske šećere. Za vreme stajanja čokolade površinski šećer će se ponovo kristalizovati i pojaviće se beli premaz - objasnio je Smit.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem