NAVIKE KOJE USPORAVAJU METABOLIZAM, A VI NISTE TOGA SVESNI!

16.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 748 | Autor: | 0

Odustvo kofeina, nedovoljno vode, doručak bez proteina i malo sna usporiće i najbrži metabolizam

Postoje navike koje nam se čine nevažnim, ali i te kako mogu da poremete procese u vašem organizmu.

Pijete kafu bez kofeina

Zašto je to problem: Propuštate jednostavan i ukusan način da privremeno ubrzate metaboličko sagorevanje. Kofein stimuliše centralni nervni sistem, a procenjuje se da biste pijenjem kafe bogate kofeinom mogli da ubrzate metabolizam za 15 odsto za samo tri sata.

Rešenje: Sve dok vas kofein ne čini nervoznim, ne odričite se kafe sa kofeinom. Ako vas muči gorušica, onda je bolje da pređete na varijantu sa manje kofeina.

Jedete samo ovsenu kašu ili pecivo za doručak

Zašto je to problem: Dobro je što jedete ujutro jer redovni obroci čine metabolizam brzim, ali malo proteina bi ga učinilo još boljim. Za varenje proteina potrebno je više energije nego za ugljene hidrate, a utiču i na povećanje mišićne mase.

Rešenje: Dodajte 20 grama proteina doručku, to je otprilike količinu koja odgovara jednoj šolji jogurta sa niskim procentom masti.

Niste gladni poslije treninga, pa ne jedete

Zašto je to problem: Treninzi iscrpljuju mišiće, a unosom prave količine hranljivih sastojaka samo sat vremena posle treninga pomaže im da se oporave.

Rešenje: Napunite baterije miksom 10 do 15 grama proteina i 15 grama ugljenih hidrata.

Svakog dana ustajete u isto vreme, ali vikendom izlazite duže

Zašto je to problem: Samo jedna besana noć može da poremeti ritam gena koji održavaju brzinu metabolizam.

Rešenje: Potrudite se da tokom čitave nedelje odlazite u krevet u isto vreme ili gledajte da se maksimalno približite tom cilju.

Već je sredina podneva, a vi ste shvatili da niste pili vodu

Zašto je to problem: Vaš metabolizam sumira sve procese koji u vašem telu proizvode energiju – varenje, mišićne kontrakcije, eliminisanje štetnih materija… U svemu tome hidratacija igra veliku ulogu, ako ne i ključnu. Ako ste dehidrirali, taj sistem može da bude jako usporen ili da radi na optimalnom nivou, što opet može da uspori vaš metabolizam.

Rešenje: Urin bi trebalo da bude svetložute boje, a vi unosite što više vode. Držite flašu vode blizu sebe kao podsetnik da bi trebalo često da unosite tečnost.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem