RECEPT ZA GROŽĐANU MAST

AKTUELNO | Pregleda: 687 | Autor:

Melem od matičnjaka zaštitiće usne izložene hladnom vremenu, a u slučaju oslabljenog imuniteta sprečiti izbijanje herpesaUkoliko patite od čestih infekcija koje se manifestuju labijalnim herpesom, svakako biste u kućnoj apoteci morali da imate melem od matičnjaka, budući da ova biljka sadrži polifenole – materije snažnog antivirusnog delovanja.
Zahvaljujući aktivnim sastojcima, upotrebom ulja, kreme i balzama sa ekstraktom matičnjaka, skraćuje se vreme zaceljivanja „groznice“, a može se delovati i preventivno ukoliko se koristi čim na usni primetite mehuriće.

PRIPREMA: Teglu do četvrtine napunite suvim matičnjakom pa ga prelijte maslinovim ili suncokretovim nerafinisanim uljem. Ostavite da odstoji na tamnom mestu mesec dana i svaki dan je lagano promućkajte. Nakon toga sadržaj procedite i prelijte u čistu teglu. Melem se pravi tako što se ulje matičnjaka ugreje na pari do 50 stepeni C pa se tome, uz stalno mešanje, doda 30 g izrendanog pčelinjeg voska i 50 g ši putera. Kad tečnost postane kompaktna, treba je premestiti u odgovarajuće plastične kutije i čuvati u frižideru.

Komentari