9 DOBRIH RAZLOGA ZA ČAJ OD HIBISKUSA

AKTUELNO | Pregleda: 459 | Autor:

Smanjuje holesterol, štiti jetru, bori se protiv raka i bakterija, poboljšava varenje...


Cvet hibiskusa bogat je i korisnim sastojcima uz čiju pomoć možete ublažiti niz tegoba.

Priprema čaja
2 dcl vode i jedna kašičica suvog cveta hibiskusa. Cvetove preliti proključalom vodom i ostaviti oko 15 minuta. Pocediti i piti u gutljajima. Po želji može se dodati limun i med.

Zašto je čaj od hibiskusa dobar:

1. Smanjuje holesterol
Čaj od hibiskusa pomaže u smanjenju nivoa lošeg LDL holesterola, čime štiti srce i krvne sudove.
Hipolipidemična i hipoglikemijska svojstva ovog čaja mogu biti korisna i osobama koje pate od poremećaja nivoa šećera u krvi.

2. Štiti jetru
Antioksidativna svojstva čaja od hibiskusa pomažu bolesnoj jetri: čaj neutralizuje slobodne radikale i tako poboljšava celokupno zdravlje.

3. Pomaže protiv karcinoma
Čaj od hibiskusa sadrži protokatokusnu kiselinu koja ima antitumorska i antioksidativna svojstva. Hibiskus usporava rast kancerogenih ćelija i jača organizam.

4. Protivulno i protivbakterijsko dejstvo
Hibiskus je bogat askorbinskom kiselinom, tj vitaminom C, koji podstiče aktivnost imunog sistema. Takođe može se koristiti kao pomoć kod povišene temperature.

5. Olakšava bol za vreme menstruacije
Jedna od prednosti čaja od hibiskusa za žene je olakšavanje grčeva i bolova tokom menstruacije. Pomaže i kod uspostavljanja hormonske ravnoteže.

6. Odličan protiv depresije i anksioznosti

Koristi se za smanjivanje anksioznosti, stresa i depresije jer umiruje um i telo.

7. Poboljšava varenje
Ovaj čaj podstiče mokrenje, ali i i bolju peristaltiku creva. Može koristiti kod opstipacije. Ujedno će pomoći pri poboljšavanju zdravlja čitavog gastrointestinalnog sistema.

8. Gubitak težine
Nakon konzumiranja hrane bogate ugljenim hidratima pijte čaj od hibiskusa. Studije su pokazale da ekstrakt hibiskusa smanjuje apsorpciju skroba i glukoze i može pomoći u gubitku telesne težine. On takođe zaustavlja proizvodnju amilaze, što pomaže u apsorpciji ugljenih hidrata i skroba. Iz tog razloga nalazi se u dodacima za mršavljenje.

9. Spuštanje krvnog pritiska
Kod prehipertenzije ili hipertenzije, posebno kod starijih osoba, čaj od hibiskusa je pravi prirodni lek. Ima antioksidativna svojstva i može spustiti krvni pritisak za gotovo 10 jedinica. Kako biste to postigli, potrebno je piti oko tri šoljice čaja na dan.

Komentari