KOLIKO JE VAŽNO PRATI VOĆE PRE UPOTREBE?

12.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 545 | Autor: | 0

Često se pogrešno misli da je svrha pranja namirnica eliminisanje nataloženih pesticida


Kao i kod većine drugih stvari, kod pranja voća i povrća najbolja je zlatna sredina. Često se pogrešno misli da je svrha pranja namirnica eliminisanje nataloženih pesticida. A količina pesticida koja se nalazi na poljoprivrednim proizvodima uglavnom je unutar dozvoljenih granica (iako to može da zavisi i od same namirnice i činjenice da li je uvezena iz neke daleke zemlje). Veći problem predstavljaju patogeni mikroorganizmi - to mogu biti bakterije, virusi ili paraziti.

Što se događa kada pojedemo zaraženo voće i povrće?
Mikroorganizmi koji se nalaze na svežoj hrani mogu izazvati mnogo tegoba, od laganog bola u stomaku do ekstremnih pa čak i smrtnih slučajeva! E. coli, listerija ili hepatitis A, samo su neke od mogućih posledica, a ponekad zbog njih zaista možete postati ozbiljno bolesni.
Pranje pre konzumiranja i pripreme poljoprivrednih namirnica jednostavna je praksa kojom možete smanjiti rizike od svih ovih oboljenja.

Kako delotvorno oprati voće (i povrće)?
Poljoprivredne proizvode najbolje je oprati pre same upotrebe (ne onda kada ih donesemo iz prodavnice) za šta nam je dovoljan mlaz hladne vode.
Voće i povrće s mekanom kožom možete lagano trljati, a ono s tvrđom možete lagano izribati (u poslednje vreme na tržištu se pojavljuju i posebne četkice za čišćenje voća i povrća). Trebalo bi napomenuti i da voće s nejestivom korom (pomorandže, limun, banane, avokado) takođe bi trebalo oprati, međutim nije ga potrebno ribati. Bakterije i ostali mikroorganizmi, ako voće ne operemo, mogu preći sa spoljne strane kore na deo voća koji jedemo.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net