ĆELIJE TUMORA HRANE SE AMINOKISELINOM IZ ŠPARGLE, ŽIVINSKOG MESA I PLODOVA MORA

AKTUELNO | Pregleda: 2786 | Autor:

Širenje kancera, u budućnosti, sprečiće promena načina ishrane i korišćenje lekova koji će blokirati materije kojima se ćelije tumora hrane


Ćelije tumora se hrane asparaginom, aminokiselinom koja se nalazi u nekim vrstama hrane. Do ovog zaključka došli su naučnici s Kembridža, koji su sproveli istraživanje o tome kako hrana utiče na blokiranje rasta i širenja ćelija raka. Utvrđeno je da se ćelije tumora dojke "hrane" sastojkom koji se zove asparagin, a može se naći u šparglama, živinskom mesu, plodovima mora i nekim drugim vrstama hrane.
Studija je izvedena na Institutu Kembridž na miševima koji imaju agresivni oblik raka dojke. Miševi bi obično umrli za nekoliko nedelja jer bi se tumor proširio na celo telo, ali ako bi im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili lekove koji blokiraju ovaj sastojak tumor se nije širio.
Asparagin je aminokiselina koja pravi blok proteina koji dodatno hrane ćelije raka.

"Ovo je velika šansa za pacijente kod kojih je teško pronaći gde se rak nalazi", rekao je ovim povodom prof Greg Hanon.

Univerzitet u Glazgovu prošle godine je uradio analizu kojom je utvrđeno da se smanjenjem unosa aminokiselina i glicina usporava razvoj limifoma i raka creva.

"Utvrdili smo da su specifični oblici raka zavisni od specifičnih sastojaka iz naše hrane. U budućnosti se nadamo da ćemo promenom ishrane pacijenta ili korišćenjem lekova koji menjaju način na koji ćelije tumora pristupaju nekim sastojcima unaprediti rezultate terapije", dodao je Hanon.Komentari