ĆELIJE TUMORA HRANE SE AMINOKISELINOM IZ ŠPARGLE, ŽIVINSKOG MESA I PLODOVA MORA

09.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 3403 | Autor: | 0

Širenje kancera, u budućnosti, sprečiće promena načina ishrane i korišćenje lekova koji će blokirati materije kojima se ćelije tumora hrane


Ćelije tumora se hrane asparaginom, aminokiselinom koja se nalazi u nekim vrstama hrane. Do ovog zaključka došli su naučnici s Kembridža, koji su sproveli istraživanje o tome kako hrana utiče na blokiranje rasta i širenja ćelija raka. Utvrđeno je da se ćelije tumora dojke "hrane" sastojkom koji se zove asparagin, a može se naći u šparglama, živinskom mesu, plodovima mora i nekim drugim vrstama hrane.
Studija je izvedena na Institutu Kembridž na miševima koji imaju agresivni oblik raka dojke. Miševi bi obično umrli za nekoliko nedelja jer bi se tumor proširio na celo telo, ali ako bi im naučnici davali hranu koja ima nizak nivo asparagina ili lekove koji blokiraju ovaj sastojak tumor se nije širio.
Asparagin je aminokiselina koja pravi blok proteina koji dodatno hrane ćelije raka.

"Ovo je velika šansa za pacijente kod kojih je teško pronaći gde se rak nalazi", rekao je ovim povodom prof Greg Hanon.

Univerzitet u Glazgovu prošle godine je uradio analizu kojom je utvrđeno da se smanjenjem unosa aminokiselina i glicina usporava razvoj limifoma i raka creva.

"Utvrdili smo da su specifični oblici raka zavisni od specifičnih sastojaka iz naše hrane. U budućnosti se nadamo da ćemo promenom ishrane pacijenta ili korišćenjem lekova koji menjaju način na koji ćelije tumora pristupaju nekim sastojcima unaprediti rezultate terapije", dodao je Hanon.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem