PROIZVEDEN LUK KOJI NE IZAZIVA SUZE I LOŠ ZADAH

08.02.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 450 | Autor: | 0

Novi proizvod nosi naziv Sunion i rezultat je prirodnog ukrštanja nekoliko vrsta luka

Nova vrsta luka ima sve ukuse kao i običan luk, ali ne izaziva suze tokom pripremanja, a eliminisan je i neprijatan zadah.
Svi kuvari se slažu u jednom, a to je da oči svaki put zasuze kada seku luk. Ipak, naučnici i farmeri iz SAD-a su došli do rešenja za ovaj problem, prenosi Vašington post.

Nov proizvod nosi naziv Sunion i rezultat je prirodnog ukrštanja nekoliko vrsta luka, na kojem su naučnici radili na farmama u Nevadi i Vašingtonu još od 1980. godine.

Tvorci novog povrća ističu da se potrošači ne moraju brinuti za kvalitet, jer novi luk sadrži sve ukuse kao i običan, osim što ne izaziva suze tokom pripremanja i eliminisan je neprijatan zadah koji ostaje nakon konzumiranja običnog luka.

Kod seckanja običnog luka oslobađaju se enzimi koji proizvode gas sin-propantial-S-oksid. Kad on dođe do očiju stvara se blaga sumporna kiselina, što izaziva peckanje. Kako nervni završeci takvu reakciju prepoznaju kao opasnost, mozgu se šalje signal zbog kojeg poteku suze. Kod običnog luka ove supstance postaju jače ako se luk duže skladišti.
Kod novog proizvoda ova pojava je potpuno neutralizovna - što duže stoji u skladištu efekat suza u očima je sve manji.

Sunion se već nalazi na američkom tržištu, trenutno se može nabaviti isključivo u Nevadi i Vašingtonu.
Foto: iheartsunions.com

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem