UBEDIO PČELE DA UZIMAJU CVEKLU

26.01.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 697 | Autor: | 0

Šefik Rošić, pčelar i uzgajivač lekovitog bilja iz Cazina, omogućio je spoj pčele i podzemnih plodova prirode


U Krajini su pčele tolike inadžije "da pod zemlju idu po cveklu i od nje prave med", komentarišu stanovnici Cazina lekoviti med od cvekle. Objektivno gledajući, spoj ploda koji se nalazi u zemlji i pčela, čije su polje delovanja cvetovi, ne deluje kao svakidašnja pojava.
Šefik Rošić, pčelar, uzgajivač lekovitog bilja, ali i filantrop iz Cazina, došao je do tog spoja.
- Najteže je, za početak, ubediti pčelu da počne da uzima cveklu, jer one sve svoje radnje zasnivaju na čulu mirisa, a cvekla sama po sebi miriše na zemlju. Kad je prihvate, pčele prerađuju lekoviti koren i konzervišu ga u medu. Tako dobijamo obojen prolećni med od cvekle - objašnjava Rošić.

Rošić je nekada radio u namenskoj industriji kao mašinski inženjer, a prikupljanjem lekovitog bilja bavi se čitavog života, međutim, svoju ljubav prema prirodi ekonomski je počeo da eksploatiše slučajno, pre više od dvadeset godina, za vreme rata u BiH.
- Svraćao sam u lokalni centar gde se delila humanitarna pomoć. Jednom prilikom u redu je čekala porodilja koja je plakala jer nije imala mleka kako bi podojila svoje tek rođeno dete. Bio je rat, tuga i suze su se susretale na svakom koraku, ali su njene suze posebno doprle do mene i duboko me potresle. Mi smo oduvek skupljali lekovito bilje i od toga pravili čajeve, tako da smo odranije prikupili velike zalihe kamilice. Otišao sam do kuće i nakupio kesu kamilice i još nekih trava koje su dobre za laktaciju i vratio se do uplakane žene. Čaj joj je zaista pomogao. Taj trenutak bila je prekretnica u životu, stvari su počele za mene da dobijaju veći smisao - svedoči Rošić.

Šefik Rošić, pčelar i uzgajivač lekovitog bilja

Rošić je ovim činom stekao poverenje kod prisutnih i vest o delotvornom bilju brzo se proširila, što mu je omogućilo početak prodaje čajeva.
- U početku su neke žene, koje su prodavale na pijaci, uzimale moje čajeve kao nakupci, da bih sa stabilizacijom situacije u državi i sam počeo da prodajem na pijaci vlastite proizvode, koji su upakovani u strogo kontrolisanu, ručno izrađenu ambalažu od prirodnih materijala - kaže Rošić.
Više od dvadeset godina porodica Rošić ručno izrađuje svoju ambalažu jer "nikome ne mogu prepustiti brigu o čistoći i kvalitetu papirnih vrećica".
Lekovito bilje priprema se i suši u posebno kontrolisanim uslovima, a o tome da je cela porodica uključena u proizvodnju svedoči sto kvadrata okućnice, na kojoj se nalazi najmanje dve stotine pedeset biljnih vrsta.
- Ljubav prema prirodi i verovanje da je čoveku potrebna kao ravnoteža, mene motiviše da se bavim ovim poslom. Mašinac sam, i upravo sam tu disciplinu i metodologiju rada pretvorio u svoj životni poziv. Uživam u ovome što radim, a osnovni motiv mi je da pomognem ljudima da shvate kako da žive s prirodom.

Porodica Rošić jedan je od inicijatora i nosilaca ideje o brendiranju cazinskog kestenovog meda na Institutu za zaštitu intelektualne svojine.
Rošić poredi med sa nektarom života, jer je ujedno prehrambena namirnica, lek i simbolika simbioze čoveka sa biljnim i životinjskim svetom. Tu se vraćamo na šaljivu pripovest kako cazinske pčele skupljaju med i pod zemljom.
- Cvekla je izuzetno korisna i lekovita namirnica i šteta je bila ne iskoristiti njena istaknuta svojstva u kombinaciji sa najzdravijim proizvodom na planeti. Proces pripreme meda od cvekle gotovo je neisplativ - sa ekonomskog stanovišta korisnije je pokupiti čisti med i prodati ga, ali ja mislim i na one kojima je potreban lek. Mlada cvekla se očisti i prokuva, nakon čega se sav sok iscedi i preostala čvrsta masa se usitni i u određenoj razmeri u mešavini daje pčelama. Krajnji proizvod je lekoviti sastav koji je sama pčela konzervisala sa očuvanim svojstvima i cvekle i meda - kaže Šefik.

Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem