5 DOBRIH RAZLOGA ZAŠTO JE NAR DOBAR

AKTUELNO | Pregleda: 1454 | Autor:

Za snažan imunitet, više hemoglobina u krvi, jako srce, lepu kožu i mršavljenje



Nećete pogrešiti ako umesto sumećih tableta uzmete nar. Ovo voće je toliko bogato vitaminima i mineralima da vam za jačanje i dobro zdravlje više ništa i nije potrebno.

5 dobrih razloga zašto ove zime morate uvrstiti nar u ishranu:

Za jačanje imuniteta
Nar sadrži 15 aminokiselina, vitamine K, B9 i B6 i minerale kalijuma, bakra, fosfora, koji su veoma korisni za telo. Zbog toga plod aktivira imunološki sistem tela i štiti ga od virusa. Takođe, nar sadrži znatne količine vitamina C, i efektivno pomaže organizmu da se nosi sa virusnim oboljenjima.
Veruje se da je dovoljno da jedete četvrtinu nara kako biste ojačali svoj imunitet.

Za krv
Nar sadrži folnu kiselinu koja aktivno učestvuje u funkciji hematopoeze. Ovo je naročito važno za žene, jer je povezano sa mesečnim gubitkom krvi tokom menstruacije. Takođe, nar pomaže povećanju hemoglobina.

Za srce
Nar sadrži supstancu punicalagin, koja neutrališe slobodne radikale i povećava antioksidativni status. Veoma je važan za zdravlje srca, pa ako patite od bolesti srca ili redovnog stresa, obavezno jedite nar.

Za lepotu kože
Nar sadrži puno vitamina E, koji se zove "ženski vitamin". Zajedno sa vitaminom A, štiti ćelije kože od procesa prevremenog starenja. Takođe, nar ima snažan efekat beljenja i može se koristiti u borbi protiv pega i pigmentisanih tačaka. Plus, maske i losioni sa sokom od nara savršeno se bore sa bubuljicama, ublažavaju upale i matiraju kožu.

Za gubitak težine
Dijetalna vlakna u naru su moćni "motori" za varenje hrane. Zahvaljujući njima, želudac će brzo obrađivati hranu, čime će doprineti gubitku težine. Ukoliko ste se prejeli, slobodno nakon obilnog obroka pojedite malo nara.
Nar sadrži 72 kcal na 100 grama proizvoda.


Komentari