5 GREŠAKA KOJE ČINIMO KADA SMO PREHLAĐENI

20.01.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 940 | Autor: | 0

Kijanje i kašljanje neće trajati kraće ako posegnete za gomilom lekova, pijete puno kafe, i preterujete sa kapima za nos


Teško dišete, kijate, kašljete, očajni ste i želite što pre da ozdravite. Mislite da ćete uzimanjem više lekova brže pobediti prehladu, a ne znate da je telo spremno da se na svoj način samo odbrani od infekcije

Najčešće greške koje pravimo kada smo prehlađeni
Previše lekova
Trebalo bi imati na umu da većina lekova počinje da deluje nakon najmanje pola sata od uzimanja. Problem je što kada smo prehlađeni, prevlada nestrpljivost. Unosom više lekova nego što je potrebno ne postiže se ništa osim izazivanja drugih neželjenih simptoma.

Prejako ’duvanje’ nosa
Stalnim ’duvanjem’ , tečnost iz nosa može stići do sinusnih šupljina. A u sekretu se nalaze različite bakterije i virusi, koji, ako dospeju do sinusa, mogu da izazovu ozbiljne infekcije.

Previše kafe
Izmorenom telu potreban je odmor i hidratacija kako bi se što pre oporavilo. Kafa neće pomoći.

Sam svoj lekar
Svako od nas ima malu kućnu apoteku i kada se prehladi, odlazak doktoru je na poslednjem mestu. Nemojte se oslanjati na svoje znanje o prehladama i informacije na internetu već posetite lekara. Nikada ne znate da li je pitanju prehlada, bakterijska infekcija ili nešto treće.

Kapi za nos bez kontrole
Kada je nos začepljen, stalno posezanje za bočicom kapi nikako nije dobro rešenje. Delovanje kapi je vrlo kratko i tako nikada ne možemo potpuno ’prodisati’. Njihova svrha je olakšavanje simptoma prehlade, a ne izlečenje. Korišćenje kapi duže od tri dana, povećava rizik od upale sluznice.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem