ZBOG ČEGA JE HIPOGLIKEMIJA STANJE KOJE NE SMETE DA IGNORIŠETE

17.01.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1445 | Autor: | 0

Samo jedan nagli pad šećera u krvi može da izazove moždani pa i srčani udar

Suprotno povišenom nivou šećera u krvi, što je najčešća manifestacija dijabetesa, hipoglikemije predstavljaju izuzetno niske vrednosti šećera. Hipoglikemije se javljaju i kod osoba koje nemaju dijabetes

– Nagla malaksalost i osećaj gladi, drhtanje ruku, pojačano znojenje, konfuzija, iznenadne smetnje u govoru, razmišljanju i pamćenju ne smeju se ignorisati. Ovi simptomi mogu ukazivati na hipoglikemiju, odnosno nagli pad šećera u krvi, objašnjava prof. dr Katarina Lalić, endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.
Suprotno povišenom nivou šećera u krvi, što je najčešća manifestacija dijabetesa, hipoglikemije predstavljaju izuzetno niske, odnosno vrednosti šećera u krvi manje od 3 milimola po litru. Čak 98 odsto obolelih od dijabetesa tipa 1 imalo je iskustva sa hipoglikemijom, dok veliki procenat pacijenata, posebno sa tipom 2 šećerne bolesti, uopšte ne prepozna simptome ovog stanja, što predstavlja posebnu opasnost.

- Kod osoba koje imaju dijabetes tip 1 i koje su na insulinu, četiri do osam ovakvih epizoda dešava se mesečno, što uopšte nije malo, praktično jednom nedeljno. Pacijenti sa tipom 2 dijabetesa koji su na tabletama ili na dugodelujućim preparatima insulina imaju ređe hipoglikemiju, oko tri do četiri puta mesečno, objašnjava prof. dr Katarina Lalić.
Hipoglikemije se javljaju i kod osoba koje nemaju dijabetes, najčešće kao posledica nepravilne ishrane bazirane na slatkišima, a u retkim slučajevima mogu ukazivati na tumor pankreasa. Svaka hipoglikemija zahteva detaljnije ispitivanje kako bi se otkrio i otklonio uzrok. Posledice mogu biti veomao zbiljne, poput oštećenja mozga i kognitivnih funkcija, a u određenim slučajevima čak i srčanog udara.

- Kada dođe do hipoglikemije, ukoliko je pacijent svestan, osnovo je da se unese izvesna količina slatkiša ili ugljenih hidrata kako bi se brzo podigao nivo šećera u krvi. Na primer kašičica meda, 15 grama ugljenih hidrata, šećera, soka ili slatkiša, savetuje doktorka Lalić i upozorava na ozbiljnije slučajeve: - Problem su hipoglikemije praćene gubitkom svesti. U tom slučaju mora se zvati hitna pomoć i glukoza se prima venski. To su ozbiljna stanja koja zahtevaju i hospitalizaciju.

- Neregulisane hipoglikemije izuzetno poskupljuju terapiju obolelog od dijabetesa i narušavaju kvalitet života. Zato je veoma važno na vreme prepoznati hipoglikemiju i reagovati promenom terapije kod dijabetičara, pre svega prelaskom na savremene vrste insulina, edukovanjem pacijenata, savetima o ishrani i fizičkoj aktivnosti, navodi doktorka Lalić i podseća obolele od dijabetesa da je izuzetno važno da redovno sprovode samokontrole. Zdrave osobe hipoglikemije mogu sprečiti eliminacijom koncentrovanih slatkiša i pravilnom ishranom koja podrazumeva manje, češće i redovne obroke. Hpoglikemije mogu javiti i kod dece, prvenstveno one koja su na insulinskoj terapiji.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem