PREŽIVELI OD RAKA BRŽE STARE I UMIRU MLAĐI

03.01.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 655 | Autor: | 0

Radioterapija je povezana s demencijom, gubitkom pamćenja i karcinomom krvi, dok je dugotrajni steroidni tretman povezan s većim rizikom od katarakte, osteoporoze, oštećenja nerava i infekcijeOni koji su preboleli rak u dečijem dobu prirodno stare brže i verovatnije je da će umreti pre nego oni koji nisu imali ovu bolest.

Rak i teški tretmani smanjuju “fiziološku rezervu” - sposobnost u organima koja se dobija pri rođenju. To je prirodna otpornost tela za prevladavanje unutrašnjih i spoljnih bioloških promena.

Istraživanje sprovedeno na klinici Mejo u Minesoti, uključilo je naučnike koji su pretraživali baze podataka s objavljenim dokazima o ćelijskim procesima koji su važni u starenje i potencijalnim uticajima lečenja raka. Pronašli su širok raspon nuspojava i kasnih komplikacija.

Otkriveno je da su oni koji su preboleli rak kasnije u životu imali hormonske poremećaje (endokrinopatiju), srčane probleme, manju mineralnu gustinu kostiju, ožiljke na plućima (plućnu fibrozu) ili sekundarne karcinome.
Istraživanje je pokazalo i da preživeli imaju tri do šest puta veću verovatnoću da će ponovno razviti rak.

Ovime se ne dovodi u pitanje činjenica da će broj preživelih od raka porasti zahvaljujući delotvornijoj dijagnozi i lečenju. Međutim, preživeli imaju veću verovatnoću da će razviti dugoročne uslove za povratak bolesti, a životni vek im je u proseku kraći za 30 posto.

Krhkost kostiju i zglobova kod ovih ljudi, može se takođe pojaviti u ranijem dobu od populacije uopšte, zbog oštećenja izazvanih hemoterapijom i radioterapijom u zdravom tkivu.

Rizik slabosti među primaocima transplatacije koštane srži oko osam je puta veći od rizika njihove braće i sestara. Radioterapija je povezana s demencijom, gubitkom pamćenja i karcinomom krvi, dok je dugotrajni steroidni tretman povezan s većim rizikom od katarakte, osteoporoze, oštećenja nerava i infekcije.

Autor studije dr Šaruk Hašmi rekao je za Dejli mejl: “Iako je prerano starenje bolja alternativa prevremenom umiranju, bolje razumevanje onoga što pokreće taj proces predstavlja priliku za poboljšanje. Verujemo da preživeli od raka zaslužuju dugoročno praćenje za ublažavanje kasnijih posledica.”


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem