GRČEVE IZ STOPALA OTERAJTE UZ HIDRATACIJU, ISTEZANJE I UDOBNU OBUĆU

AKTUELNO | Pregleda: 420 | Autor:

Ako vaše nožne prste ili tabane u toku noći ili dok vežbate često zahvate grčevi, obavezno pročitajte ovaj tekst!Specijalista za rehabilitaciju iz njujorškog centra Langone’s Rusk Rehabilitation, dr Čarls Kim, objašnjava šta da radite kada grčevi u nožnim prstima postaju učestali, prenosi sajt Prevention.

Česti grčevi u stopalima mogu biti znak kompleksnijeg zdravstvenog problema vezanog za centralni nervni sistem, a ako je grčenje postalo učestalo i ometa vas u svakodnevnom životu, tad je najbolje potražiti pomoć.

"Okidač za grčenje nožnih prstiju i tabana može biti prekomerna vežba, odnosno preduga aktivnost, dehidracija i nedostatak minerala, posebno kalijuma, kalcijuma i magnezijuma", objašnjava dr Kim i dodaje da kad smo previše aktivni i puno se znojimo, organizam i mišići gube potrebne minerale što izaziva kontrakcije.

Postoji još jedan razlog koji nema toliko veze s gubitkom važnih minerala, ali ima s manjom prokrvljenosti u stopalima - kad nosimo neodgovarajuće, uske cipele duže vremena.

Naravno, problem često ima veze i godinama života jer stariji od 50 godina već imaju slabije kosti zbog nedostatka kalcijuma, a i mišići gube elastičnost i moraju se više naprezati da bi podržali telo.

"Kako starimo, naša nervna i vaskularna funkcija više nije toliko jaka kao nekad", kaže dr Kim, "a to takođe vodi do grčeva, jer nervi, koji hrane i šalju poruke vašim mišićima, više nisu toliko delotvorni".
Za grčenje u stopalima i nožnim prstima danas se više ne prepisuju nikakvi lekovi. Ali postoji nekoliko trikova kojima se problem može donekle sprečiti i znatnije ublažiti.

1. Obujte odgovarajuću, udobnu obuću
Ako neudobnu obuću zamenite udobnijom, problem bi trebalo da bude makar delimično rešen.

2. Hidratacija
Pijte puno vode, a minerale nadoknađujte namirnicama bogatima kalijumom i kalcijumom.

3. Usporite ritam vežbanja
Vežbate li previše ili intenzivnije nego inače, ili ste počeli da osećate grčeve u nožnim prstima, smanjite ritam.

4. Istežite noge
Čak i ako trenutno ne osećate grčeve, važno je s vremena na vreme dobro istegnuti prste, pomerate ih u svim smerovima, širitie i savijati, jer ćete tako održavati njihovu fleksibilnost.


Komentari