ZAŠTO JE DOBRO SKUVATI SPANAĆ, CVEKLU, PARADAJZ I ŠARGAREPU

27.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1410 | Autor: | 0

Ako ste pristalica sirove ishrane, obavezno pročitajte ovaj tekst!

Iako mnogi stručnjaci tvrde kako je voće i povrće zdravije jesti sirovo, donosimo vam spisak povrća koje je zdravije jesti u kuvanom obliku.

Spanać sadrži najkorisnije hranljive sastojake poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, beta-karotena, luteina i mnoštvo antioksidanata. Termička obrada će vam omogućiti da bolje apsorbujete ove supstance. Nakon kuvanja spanaća, količina kalcijuma se povećava tri puta.

Sirova cvekla sadrži mnogo korisnih minerala i biološki vrednih supstanci, kao što su flavonoidi i antocijanini, a kuvana cvekla je snažan laksativ, pomaže da očistite jetru, krv, bubrege i jača zidove krvnih sudova.

Termička obrada paradajza pomaže u apsorpciji više likopena – antioksidanta, koji se može efikasno boriti protiv bolesti srca i raka. Paradajz sosovi i paradajz paste su takođe veoma korisne.

Šargarepa je bogata antioksidantima i beta-karotenom, koji telo pretvara u vitamin A. On nije samo vitamin za lepotu koji pomaže u borbi protiv bora, već i vitamin zdravlja, koji jeneophodan za dobar vid. Kuvana šargarepa naročito uz dodatak male količine masti, povećava nutritivnu vrednost namirnice i pomaže organizmu da apsorbuje beta-karoten i poboljšava proizvodnju vitamina A.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net