MUZIKA UBRZAVA OPORAVAK POSLE OPERACIJE

28.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 310 | Autor: | 0

Slušanje omiljene pesme pre, tokom i posle operacije, smanjuje tegobe pacijenta, ublažava nervozu i umanjuje potrebu za korišćenjem lekova protiv bolova


Posle proučavanja podataka o 7.000 pacijenata, naučnici su objavili da bi pacijentima koji idu na operaciju trebalo dozvoliti da odaberu muziku koju će slušati tokom procedure.
Oni su istovremeno upozorili da muzika ne sme da ometa komunikaciju među članovima medicinskog tima tokom operacije.
- Muzika je neinvazivna, bezbedna i jednostavna “intervencija” koja bi trebalo da bude na raspolaganju svima koji idu na operaciju - rekla je Ketrin Meds sa Univerziteta Brunel, koja je bila učesnik studije.
Tim stručnjaka uporedio je rezultate standardne medicinske nege i ostalih intervencija bez upotrebe lekova, poput masaže i relaksacije, tokom postoperativnog perioda za odrasle.
Rezultati su pokazali da su pacijenti bili znatno manje uznemireni posle operacije i da su bili zadovoljniji pošto su slušali muziku. Takođe im je bilo potrebno manje lekova protiv bolova.
Utvrđeno je da slušanje muzike ima pozitivan uticaj u svakom trenutku, ali da su rezultati bolji ukoliko je pacijent sluša pre operacije, nego tokom ili posle zahvata. Pozitivan efekat je još izraženiji ako je pacijentu dozvoljeno da sam bira muziku.
Tim koji je sproveo istraživanje sada planira da razvije program uvođenja muzike u Kraljevsku bolnicu u Londonu za žene koje imaju carski rez ili histerotomiju.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem