7 BILJNIH BORACA PROTIV VISOKOG PRITISKA

20.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1518 | Autor: | 0

Lekovite biljke i začini mogu da nas zaštite od srčanih oboljenja i stanja koje donosi starenje


Uz masline, cimet, crni i beli luk, origano, glog i kardamom neće vam biti potrebni lekovi za snižavanje pritiska!

U tekstu objavljenom u časopisu Journal of Medicine, utvrđeno je da neki začini mogu da nas zaštite od srčanih oboljenja i pogoršanja koje donosi starenje. Istraživači su otkrili vezu između fenola koji ulaze u sastav određenih začina i biljaka i njihove sposobnosti da spreče prerano starenje i srčana oboljenja.

Top lista najboljih začina i lekovitih biljaka za obaranje pritiska:

1. Beli luk
Sadrži alicin, supstancu koja ima antibakterijsko, antioksidantno, antihipertenzivno dejstvo, a smanjuje i masnoće u krvi. Samo pet do 14 sati nakon uzimanja belog luka, krvni pritisak u mirovanju opada. Svež beli luk ima moćnije zaštitno dejstvo na srce nego prerađeni.

2. Cimet
Pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja, može da predupredi i dijabetes. Osobe koje uzimaju cimet imaju 13 do 23 % viši nivo antioksidanata povezanih sa snižavanjem šećera u krvi.

3. Crni luk
Sadrži kvercetin, flavonoid antioksidant za koji je utvrđeno da je preventiva protiv srčanih oboljenja i šloga. U istraživačkom proučavanju objavljenom u časopisu Journal of Nutrition, ispitanici koji su uzimali crni luk imali su smanjenje 7mmHg sistolnog i 5mmHg dijastolnog pritiska u odnosu na one koji su uzimali placebo.

4. Masline
Maslina je značajan element mediteranske ishrane, za koju se priznaje da spada u najzdravije na svetu. Utvrđeno je da maslinovo ulje snižava krvni pritisak. Dnevno konzumiranje 40 ml maslinovog ulja pomaže da se hipertenzivnim pacijentima smanji doza lekova protiv pritiska za 50%. Smatra se da je to zasluga polifenola iz ekstra devičanskog maslinovog ulja.

5. Origano
Sadrži karvakrol za koji je dokazano da efikasno snižava puls i uravnotežuje arterijski pritisak, kao i sistolni i dijastolni pritisak.

6. Glog
Ova biljka se u tradicionalnoj medicini koristi za lečenje visokog pritiska. U proučavanju sprovedenom na Reding univerzitetu u Engleskoj, utvrđeno je da su pacijenti koji su uzimali glog nakon 16 nedelja pokazali sniženje srednje vrednosti dijastolnog pritiska.

7. Kardamom
U istraživanju objavljenom u časopisu Indian Journal of Biochemistry and Biophysics, pacijenti koji su uzimali 3 grama praha kardamoma dnevno imali su niži pritisak nego pre uzimanja kardamoma, krvni ugrušci su bili razgrađeni i promenjen nivo lipida.

Pročitajte još:

NOVA DEFINICIJA HIPERTENZIJE

AVOKADO SNIŽAVA HOLESTEROL, MASNA RIBA SMANJUJE HRONIČNE UPALE

I još pogledajte:

RESVERATROL

2050 RSD

HOLESTER IN

370 RSD

OMEGA 3 MAX

950 RSD 760 RSD

LEOCARDIN

650 RSD

ATEROKLEFIT

1188 RSD

CORDIPHYT

2000 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem