KAKO DA NOVOGODIŠNJA JELKA DUŽE TRAJE

30.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 491 | Autor: | 0

Kod kupovine novogodišnjeg drvca osim lepote, pripazite i na postojanost


Sveže isečena novogodišnja jelka moralo bi da traje do šest nedelja. Nordijska jela je najbolji je izbor jer je najizdržljivija, srebrna smreka osvaja izgledom, ali ne podnosi najbolje visoke temperature. Da bi drvce trajalo što duže, primenite neki od ovih saveta.

Uz votku, limunadu i aspirin drvce traje duže
Drvce treba staviti u stalak tako da je deblo potopljeno u vodu. Vodu treba redovno dolivati, a može se dodati nekoliko kapi limunade. Glukoza, tj. šećer iz limunade, pomoći će jelki da zadrži ćelijsku strukturu i sprečiće opadanje iglica, a ugljen-dioksid će uništiti bakterije i gljivice u vodi i ukloniti neprijatne mirise.
Slično delovanje imaju kovanice, votka i aspirin jer uništavaju bakterije u vodi, a salicilna kiselina iz aspirina jača imunitet biljke pa ona traje duže. Bakar koji je sastavni deo kovanica ima antibakterijska svojstva.

Drvce se ne držati blizu radijatora
Četinari koje režemo za Novu godinu, rastu u oblastima sa hladnom temperaturom pa unošenjem u topao stan mogu doživeti šok. Zbog toga im mogu otpasti iglice, a da biste to sprečili pre unošenja držite ih u garaži ili pod ciradom kako razlika u temperaturi ne bi bila prevelika.
U kući je najbolje držati ih što dalje od radijatora i direktne sunčeve svetlosti jer će to usporiti opadanje iglica. Toplota isušuje drvce zbog čega ono brže propada i dobija smeđu boju.

Drvce držite što dalje od banana
Osim što im ne prija blizina izvora toplote, jelke ne podnose ni blizinu zdele s voćem. Banane ispuštaju etilen, gas koji pospešuje truljenje voća, ali i opadanje iglica.

Bele lampice za sveže drvce
Izbor lampica takođe utiče na izdržljivost drvca. Najbolji izbor su male LED lampice zato što se ne zagrevaju kao obične. Važne su i boje koje se koriste jer drveće pomoću njih vrši veštačku fotosintezu i dobija energiju. Preporučuje se korišćenje belih lampica jer se njihovo svetlo najlakše upija, dok one u boji ometaju taj proces.

Lak za kosu usporava opadanje iglica
Lak za kosu usporava opadanje iglica, a najbolje je njime isprskati grane s donje strane. Ne preporučuje se korišćenje laka ako na drvce stavljate lampice, zato što se lak može lako zapaliti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-18h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem