NOVOGODIŠNJE JELKE KRIJU 53 VRSTE PLESNI

19.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 450 | Autor: | 0

Iako se alergije najčešće javljaju u proleće i jesen, simboli predstojećih praznika - poput dekoracija ili novogodišnje jelke – mogu da podstaknu alergijske reakcije


Sa jelkom u stan dospevaju i plesni.

Većina posečenih stabala skladišti se barem dve nedelje pre prodaje, često u vlažnim prostorima, što podstiče rast spora. Kad drvo unesemo u toplu sredinu stana, plesan nezaustavljivo raste. Upravo ona može biti krivac za kožne osipe i kijanje kod osoba koje ga dodirnu ili duže borave u prostoriji u koju je jelka uneta. Sokovi i smola sadrže i druge materije koje mogu iritirati sluznicu poput terpena.
Kako biste izbegli neželjene reakcije, nosite rukavice i duge rukave kad prenosite i nameštate jelku. Ako možete, pre nego što je unesete u prostor, “istuširajte” drvo i pustite ga da se osuši.

Držite jelku u kući što kraće je moguće.

Redovno provetravajte prostorije i potrudite se da nivo vlage u vazduhu bude što niži.

Još 1970. dr Derek M. Vajs je objavio studiju "Alergija na božićno drvce: plesan i polen - studija" u časopisu Canadian Medical Association. Otkrio je da se kod oko 7 posto alergičara simptomi pogoršaju kada im jelka stigne u kuću. Ali proučavajući stabla u domovima otkrio je da se vrste plesni veoma razlikuju.

U međuvremenu je bilo još istraživanja na tu temu, ali najopširnije je sprovedeno 2011. kada je tim stručnjaka iz Njujorka analizirao 28 novogodišnjih četinara. Otkrili su 53 različite vrste plesni, a 70 posto njih bile su potencijalno štetne.

Ukrasi, lampice i venčići tokom godine obično su negde na mračnoj polici gde skupljaju prašinu, a ponekad se i na njima može stvoriti plesan. Zato pre nego što okačite ukrasne trake, vence i kuglice, prebrišite ih vlažnom krpom, a to ponovite i u januaru pre nego što ukrase spakujete. Ako je moguće, urkase čuvajte u plastičnoj kutiji s poklopcem u koju neće ulaziti vazduh i čuvajte ih na suvom mestu.

Imajte u vidu i da mirisne sveće i sneg u spreju sadrže hemikalije koje iritiraju disajni i nervni sistem.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD :

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD :

 • Brankova 16 ,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net