ČAROBNI PASULJ - SNIŽAVA HOLESTEROL, REGULIŠE ŠEĆER, PODSTIČE VARENJE...

17.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 6195 | Autor: | 0

Neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi, pasulj je mnogo više od ukusnog zalogaja, deluje diuretički, neutrališe želudačnu kiselinu, dobra je prevencija od kancera


Pasulj je u Evropu stigao iz Južne Amerike još 1542. godine, a Balkan tek u 17. veku iz Italije. U Srbiji se danas gaje brojne sorte, među kojima su najpoznatije panonski gradištanac, panonski tetovac, biser, sremac...

Pasulj ima izuzetnu kaloričnu vrednost, kao i druge neophodne biološke materije - proteine, ugljene hidrate, masti, esencijalne aminokiseline, lecitin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Od vitamina sadrži vitamin B1, B2, E, PP, dok je ljuska bogata pektinom.
Smatra se da namirnice kao pasulj, koje sadrže veliki procenat rastvorljivih vlakana, imaju moć da smanje resorpciju holesterola iz hrane. Sve vrste pasulja su efikasne u tome. Posebno je značajno to što pasulj snižava nivo LDL holesterola, tzv. lošeg holesterola.
Da bi se pobedio loš holesterol potrebno je najmanje šest grama rastvorljivih vlakana dnevno. Samo pola šolje kuvanog pasulja sadrži od 2,2 do 2,4 grama rastvorljivih vlakana.

Ako se plašite šloga, jedite pasulj nekoliko puta nedeljno, ali ne više od tri puta, savetuju stručnjaci.

Osim što snižava holesterol i tako čuva krvne sudove, pasulj sadrži dosta kalcijuma. Smatra se da 400 miligrama kalcijuma dnevno gotovo upola umanjuje rizik od nastanka šloga, a pola šolje kuvanog pasulja sadrži 613 mg ovog važnog minerala.

Da biste izbegli dijabetes tip 2 jedite više pasulja. Ako ga već imate - ne izbegavajte pasulj, jer on sadrži značajnu količinu rastvorljivih vlakana. Ona se u crevima pretvaraju u žele i usporavaju apsorpciju šećera iz hrane, čime sprečavaju njegov brzi prodor u krvi.

Pasulj može da neutrališe želudačnu kiselinu i time umanji tegobe kod čira i otežanog varenja. Više pasulja u ishrani sprečava nastanak kamenja u žuči. Žene vegetarijanci koje jedu dosta pasulja imaju znatno ređe kamen u žuči zahvaljujući smanjenju zasićenosti žuči holesterolom.

Sadržajem kalcijuma, pasulj se bori protiv osteoporoze, bolesti koja najviše pogađa žene u menopauzi. Pasulj može da zaštiti od raka dojke, jer sadrži fitoestrogene, koji učestvuju u blokiranju estrogena koji utiče na nastanak i razvoj ove jako raširene bolesti. Takođe, sadrži nekoliko antikancerogenih supstanci, uključujući inhibitore proteaze i fitate.

Žene sa Kariba i iz Meksika, koje konzumiraju velike količine pasulja, ređe obolevaju od raka dojke.

Pasulj sadrži folnu kiselinu, koja dokazano štiti bebe od urođenih poremećaja u razvoju nervnog sistema. Zbog sadržaja fitoestrogena pasulj takođe ublažava tegobe u menopauzi.

Konzumiranje pasulja povezuje se sa ređim obolevanjem od raka debelog creva, verovatno zbog toga što sakuplja toksine u crevima. Antikancerogeno dejstvo više imaju tamne vrste pasulja u odnosu na beli i žuti. Količina antocijanina (pigmenta) u crnoj sorti pasulja gotovo je jednaka količini spomenutih fitonutrijenata u brusnicama i grožđu i oko deset puta veća nego u istoj količini pomorandži.

Pasulj utiče i na smanjenje krvnog pritiska zbog povoljnog odnosa kalijuma i natrijuma. To je jedna od retkih namirnica koja sadrži više kalijuma od natrijuma i time intenzivira izbacivanje tečnosti i smanjuje krvni pritisak.

Osim toga, smanjuje rizik od infarkta miokarda.

Interesantno je da pasulj može da pomogne pri odvikavanju od pušenja. On povećava baznost u organizmu, koja utiče na to da nikotin duže kruži organizmom i smanjuje želju za pušenjem.

Pasulj može da izazove gasove, nadutost i grčeve u stomaku. Kod većine to zavisi od količine pojedenog pasulja i načina njegove primene. Ako se pasulj uveče potopi i kuva sutradan, pri čemu se voda promeni najmanje dva puta, a u jelo stavi malo belog luka, nane, kima, mirođije ili đumbira, stvaranje gasova se znatno umanjuje.

Pročitajte više

ZA DIJABETIČARE – CELER I PASULJ

MRŠAVLJENJE I DETOKS UZ MUNGO PASULJ

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem