ZDRAVE ZAMENE ZA BELI ŠEĆER

14.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2172 | Autor: | 0

Javorov sirup, kokosov i šećer od urmi i voćni pire idealna su rešenja ako želite da se zasladite, a da istovremeno ne rizikujete da ugrozite zdravlje


Beli šećer najgori je izbor ako želite da se zasladite. Izaberite med, kokosov ili šećer od urmi ili javorov sirup.

Med
Med je izvrsna zamena za šećer u svim receptima. Ako u receptu piše da bi trebalo upotrebiti kašiku šećera, biće dovoljno pola ili tri četvrtine kašike meda. Za svaku zamenjenu kašiku smanjite tečnost za četvrtinu kašike.

Javorov sirup
Javorov sirup odlično je rešenje za kolače i pite, slatke kaše, kremaste deserte i kao preliv za palačinke i voće. Pritom se u receptu šoljica šećera menja s 2/3 do 3/4 šoljice javorova sirupa, uz oduzimanje tečnih sastojaka.

Agavin sirup
Agavin sirup sadrži 70 posto fruktoze i 20 posto glukoze, a to ovom zaslađivaču osigurava izrazito sladak ukus i niži glikemijski indeks. Odlično ide u razne napitke i kremaste deserte, pudinge i kaše.

Stevija
Stevija ne sadrži kalorije, ali pripazite da u omiljen kolač dodate tek male količine, jer je od 300 do 400 puta slađa od konzumnog šećera. Stevija ima lagano gorak ukus, zbog čega je neki ne vole.

Voćni pire od banana i jabuka
Voćni pire od banana i jabuka može zadovoljiti želju za slatkim, a istovremeno osigurati mnoštvo vlakana, vitamina i minerala. Pire odmah upotrebite u kolačima kako ne bi izgubio dobra svojstva.

Kokosov šećer
Proizveden od soka kokosova cveta, kokosov šećer dospeo je u centar pažnje zahvaljujući rezultatima početnih istraživanja koja pokazuju da bi mogao imati manji glikemijski indeks u odnosu na rafiniran šećer. Ovaj šećer sadrži nutrijente: gvožđe, cink, kalcijum i kalijum.

Šećer od urmi
Dok se kokosov šećer dobija iz soka, šećer od urme dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer je plod koji je prvo osušen, a zatim samleven.
To znači da ima jednaku količinu vlakana kao i samo voće, uključujući i nutrijente, poput vitamina B6, gvožđa i magnezijuma. Iako se zbog toga ne otapa dobro u tečnostima kao što su kafa ili čaj, odličan je kao dodatak drugoj hrani i zamena smeđem šećeru u odnosu 1:1 u receptima.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net