PIJACA KOJA ČUVA ZDRAVLJE JAPANACA

11.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 598 | Autor: | 0

Nišiki često nazivaju „kuhinjom Kjota” jer vrhunski gradski kuvari, kao i sve domaćice, idu na ovu pijacu po najbolje lokalne sastojke i sezonske kulinarske namirnice


Poseta lokalnoj tržnici jedna je od omiljenih pasija Kejsi Kifer, čuvene američke blogerke i svetske putnice. Evo kako se provela u Kjotu

Hrana je ozbiljan posao u Japanu. Japanska kuhinja je toliko važna za svetsku kulturu da je UNESCO stavio na listu nematerijalne kulturne baštine. U Kjotu lokalnu kuhinju smatraju najboljom u Japanu.
- Sezonski obroci najvažniji su element japanske kuhinje i prema njima oblikuje se svaki deo tradicionalne trpeze - od selekcije sastojaka do serviranja i dekoracije. Pijaca Nišiki često se naziva ,kuhinja Kjotoa, jer vrhunski gradski kuvari, kao i sve domaćice, idu na pijacu Nišiki po najbolje lokalne sastojke i sezonske kulinarske namirnice.
Još 2012. godine posetila sam ovu pijacu, ali na brzinu. Ove godine želela sam da provedem više vremena i saznam o svemu što na njoj vidimo - piše Kejsi Kifer, čuvena američka blogerka i svetska putnica, i nastavlja:
- Nišiki pijaca jedna je od najstarijih u Japanu - prva prodavnica postavljena je na ovoj lokaciji pre više od sedam stotina godina! Izgrađena je oko prirodnog izvora, a prodavci ribe i dalje koriste hladnu vodu da bi sačuvali svoj ulov. (U prošlosti, dok nisu postojali frižideri i zamrzivači, ovaj izvor je bio neophodan).

Pijaca u Japanu, Kjoto

Započela sam avanturu na istočnom kraju pijace, na Nišiki Tenmagu, svetilištu izgrađenom iz poštovanja prema tom prirodnom izvoru, gde je postavljena i bronzana krava. Po legendi, ako kravi protrljate glavu, to donosi sreću, posebno učenicima i studentima.
Danas Nišiki pijaca ima sto pedeset prodavnica koje se prostiru kroz pet blokova u zatvorenoj arkadi. Prodavci prodaju svaku namirnicu koju možete zamisliti: ribu, povrće, tofu, kisele namirnice, sušenu robu, začine, morske alge, slatkiše, posuđe, grnčariju, noževe i, iz nekih neobjašnjivih razloga, cipele. Mnoge prodavnice su u vlasništvu iste porodice više od deset generacija.

Pijaca Nisiki, Japan

Jedna od mojih omiljenih prodavnica je Aritsugu, najstariji proizvođač noževa u Japanu, gde majstori izrađuju i prodaju noževe više od četiri stotine godina. Možda mislite da je nož nož - i ja sam to mislila, ali profesionalni proizvođač noževa Alek objasnio mi je da oblik i rez sečiva utiču na ukus i teksturu hrane. U Kjotu, gde je hrana umetnost, šefovi kuhinja koriste različite noževe za svaki sastojak i drugačiju pripremu. Kao primer, pokazao nam je tri različita noža napravljena samo za sečenje jegulja na različite načine.
Najbolji deo posete pijaci Nišiki je prilika da probate hranu. Neki proizvođači daju uzorke besplatno ili za nekoliko dolara, u zavisnosti od namirnice.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem