DA LI VAM JE POTREBNA MICELARNA VODA?

07.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1209 | Autor: | 0

Micelarnu vodu čine: voda, glikol (za bolje rastvaranje šminke i vlaženje), jači rastvarač, konzervans i skupo pakovanje


Micelarna voda je jedan od najnovijih trendova kozmetičke industrije u kolekcijama za skidanje šminke. To je vodeni rastvor koji sadrži takozvane micele – termin pozajmljen iz biologije, iako nema mnogo veze sa živim svetom.
U sastav micelarne vode ulaze: voda, glikol (za bolje rastvaranje šminke i vlaženje), jači rastvarač ili surfektant, konzervans ili prezervativ, i to je to! Sve što vidite na listi sastojaka ili spada u jednu od ovih kategorija ili samo povećava cenu proizvoda.

Micelarna voda svu svoju slavu duguje surfektantima (koji inače ulaze u sastav svih proizvoda za čišćenje, uključujući i deterdžente, sapune, šampone).
Ono što micelarnu vodu izdvaja od regularnih penušavih preparata za čišćenje je to što se njeni molekuli surfektanata (deterdženata) udružuju u micele i tako postaju mnogo blaži.

Micela je naziv za vrstu tečnih kristala sfernog oblika. Kada se molekuli odgovarajućih surfektanata pojave u vodi u tačno određenoj koncentraciji, oni formiraju micelu – sferni oblik sa svojim hidrofobnim krajem (repićem koji odbija vodu) ka unutrašnjosti i svojim širim, hidrofilnim krajem (koji privlači vodu) ka spoljašnjosti.
Micele su građene od nekoliko stotina molekula čiji su hidrofilni delovi okrenuti prema vodi, a hidrofobni lanci prema unutrašnjosti. U centru sfere često ostaje zarobljeno malo vode. Micele mogu u svom centru zarobiti i neke druge molekule, pa se time često smanjuje toksičnost i agresivnost preparata, ali se zato mogu sprečiti i aktivnosti nekih drugih blagotvornih sastojaka. Micele su naročito dobre u zarobljavanju manjih količina masnoće u svom središtu, pa su se zato naročito dobro pokazale u blagom čišćenju kože od viška sebuma.
Sa druge strane, ne treba zaboraviti da se micele spontano formiraju u svim preparatima u kojima ima deterdženata i da one uopšte nisu retka pojava. Najverovatnije većina proizvoda koji služe za skidanje šminke sadrže micelije i vodu (pa se i same mogu nazvati micelarnim vodama), iako to nigde na njima ne piše, niti se tako reklamiraju.

U sastav micelarnih vodica koje se prodaju kao sredstva za čišćenje, koriste se uglavnom nejonizovani surfektanti koji ne penušaju i često su blaži od jonizovanih, pa ne iritiraju i ne isušuju kožu - ne čine se agresivnim kao klasični preparati za čišćenje.
Dakle, sastav micelarne vode je uglavnom voda, a ostatak sastojaka je potpuno isti kao i bilo kog drugog proizvoda za čišćenje kože, pa nema smisla za to izdvajati neke basnoslovne sume novca. Ako želite baš blago sredstvo za čišćenje lica, ovaj proizvod će vam verovatno odgovarati. Ako ga i ne isprobate – niste ništa posebno propustili.
Napravite sami micelarnu vodu (recept sa bloga Farmacijakozmetika):
Da biste napravili micelarnu vodu kod kuće potrebne su voda i blagi surfaktant iz kupke za bebe.
Preporučljivo je uzeti onu kupku koja u sastavu ima element sa sufiksom glukozid (coco glucoside, decyl glucoside, itd). To su blaga sredstva za pranje dobijena iz šećera.
Za 100ml micelarne vode potrebno je:
– blaga dečija kupka 3 kapi
– glicerol pola supene kašike
– pantenol rastvor pola bočice (do 50 ml), ukoliko želite kvalitetniju micelarnu vodu koja i neguje kožu.
– mlaka destilovana ili demi voda (dopuniti do 100 ml) koja je prethodno ključala 5min, a zatim je prohlađena. Tako ćete svesti na minimum broj prisutnih bakterija.
Možete dodati 0,5 gr konzervansa (za turšiju) ako želite da vam micelarna voda duže traje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem