ZAŠTO SU DOBRA SUVE ŠLJIVE?

AKTUELNO | Pregleda: 951 | Autor:

Suve šljive uspešno se bore sa depresijom i melanholijom, anksioznošću, tugom, nesanicom

Ljudi od davnina znaju za vrednost ovog suvog voća, posebno za zdravlje žena. Suve šljive sadrže vitamine E, K, PP, B1 i B2, beta-karoten i retinol, kao i askorbinsku kiselinu. Od minerala imaju fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum i gvožđe.
Suve šljive povoljno utiču na stanje nervnog sistema i promovišu dobro raspoloženje. Plus, ovi plodovi se savršeno bore sa depresijom i melanholijom, anksioznošću i tugom, čime se izbegava nervoza, pa čak i nesanica. Ako tražite psihološku udobnost - uključite ovo suvo voće u svoj dnevni meni.
Ova poslastica ima pomlađujuća svojstva, jer sdrži nutritivna jedinjenja koja se bore protiv slobodnih radikala i štite tkiva od oksidacije. Kao rezultat, proces starenja se usporava, povećava se elastičnost i glatkost kože. Suve šljive podstiču proizvodnju kolagena i koža postaje elastičnija.
Za one koji pate od iscrpljenosti, suve šljive u ishrani će pomoći da se poveća apetit i stimuliše stvaranje želudačnog soka. Ako, naprotiv, imate nekoliko dodatnih kilograma, suve šljive će pomoći da ih izgubite - zbog prisustva antioksidanata i organskih kiselina u pulpi. U ovom slučaju, malo šljiva treba pojesti ujutru, ali ne preterujte.
Za žene koje su opterećene fizičkim i mentalnim radom, šljive su idealna namirnica. One povećavaju energiju, aktiviraju mozak, a takođe povećavaju i imunitet. Zato, ako se osećate psihički iscrpljeno i slomljeno - obavezno jedite suve šljive.
Obilje antioksidanata i vlakana čini šljive odličnim oružjem protiv raka. Kao preventivna mera preporučuje se da se pojedete pet suvih šljiva dnevno.Komentari