POGODIĆE NAS EPIDEMIJA ŠLOGA

AKTUELNO | Pregleda: 300 | Autor:

U sledećih 20 godina očekuje se porast broja novih moždanih udara za 34%, odnosno povećanje broja osoba koje prežive moždani udar za 25%


- Iako je broj smrtnih slučajeva izazvanih moždanim udarom u Evropi u padu već 20 godina, moždani udar je „katastrofa“ odnosno epidemija koja se upravo događa i napreduje, jer je sve više osoba koje prežive akutni moždani udar, ali i onih koji ostaju s trajnim invaliditetom - naglašeno je izveštaju Evropske alijansa za moždani udar (Stroke Alliance for Europe- SAFE).

Evropska alijansa za moždani udar (Stroke Alliance for Europe- SAFE) je tokom ove godine sprovela najveće istraživanje "Teret moždanog udara u Evropi“ (The Burden of Stroke in Europe Report). Rezultati su zabrinjavajući, jer ukazuju na šokantne nejednakosti između i unutar država na putu od dijagnoze do oporavka od moždanog udara. Takođe utvrđeno je i da su su nega i rehabilitacija nakon moždanog udara zanemareni u svih 35 evropskih zemalja koje su učestvovale u istraživanju.

Što se tiče zemalja Srednje i Istočne Evrope, sledećih 20 godina očekuje se porast broja novih moždanih udara za 34% odnosno povećanje broja osoba koje prežive moždani udar za 25%.


Komentari