VODIČ KROZ SVET PIRINČA

01.12.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1360 | Autor: | 0

Crveni pirinač obara holesterol i jača srce, smeđi nadoknađuje B vitamin. Za rižota birajte bela, a za dezerte crvena zrna


Pirinač je, uz pšenicu, najrasprostranjenija žitarica na svetu, koju čovečanstvo poznaje već više od 5.000 godina. Potiče iz Indije i Kine, a u Evropi se uzgaja tek od 8. veka, zahvaljujući Aleksandru Velikom, koji gaje doneo sa svojih ratnih osvajanja.

Zdravstvene prednosti ove žitarice mogu se pronaći u više od 40.000 sorti, koliko ih je dostupno u svetu. Ako se uzmu u obzir svi novi naučni podaci, trebalo bi reći da je pirinač najveći izvor hrane na svetu, jer se njim prehranjuje oko 70 odsto svetske populacije. Pirinače je izvor proteina, masti, vitamina, minerala i ostalih hranljivih materija.

U poređenju s ostalim žitaricama pirinač ima najveću energetsku vrednost (100 g sadrži 1.510 kJ ili 361 kcal), ali spada u detalne namirnice jer je lako svarljiv, brzo daje energiju i dobro utiče na crevnu floru.

U 100 grama sirovog pirinča nalazi se u oko 12,6 odsto vode, 0,6 grama masti, 6,7 grama belančevina i 79,5 grama ugljenih hidrata. Pirinač je bogat skrobom, a siromašan belančevinama i mastima.

Ne sadrži sve potrebne aminokiseline, pa ga je preporučljivo konzumirati s mahunarkama, čime se u organizam unose sve potrebne aminokiseline. Bogat je i mineralima, posebno fosforom i kalijumom, a sadrži i magnezijum, kalcijum, gvožđe, bakar, cink i druge minerale. Od vitamina najviše ima vitamina E, posebno u klici, i skoro sve vitamine B grupe u omotaču.

Beli pirinač
Najčešće se upotrebljava za pravljenje raznih vrsta rižota, a budući da tokom kuvanja upija znatnu količinu vode potrebno ga je stalno mešati. Kada je kuvan, mekan je i lepljiv.

Smeđ pirinač
Za razliku od belog sa smeđeg pirinča nije uklonjen omogač, koji sadrži vitamine, minerale i belančevine, i zato je hranljiviji. Potrebno ga je duže kuvati, ali i žvakati. Jede se kao prilog ili se dodaje supama i varivima.

Bamati pirinač
Ova vrsta se najviše upotrebljava u indijskoj kuhinji, ima duga, tanka zrna i prepoznatljiv ukus i miris. Pre kuvanja potrebno ga je isprati vodom, a tokom kuvanja nije poželjno mešati ga i prekuvavati. U indijskoj kuhinji basmati riža se upotrebljava kao prilog vrlo začinjenim jelima, a najčešće uz kari. Pogodan je i za pravljenje pudinga od riže.

Jasmin pirinač
Ova vrsta ima vrlo prijatan miris tokom kuvanja. Zrna su nežna, a nakon kuvanja postaju meka i lepljiva, pa je idealan za posluživanje uz razne umake. Pre kuvanja preporučljivo je isprati ga, a tokom kuvanja ne bi ga trebalo mešati i prekuvavati. Pogodan je za pravljenje deserta.

Divlji pirinač

Duga, crna zrna ove vrste pirinča vrlo su hranljiva, a imaju ukus po orašastim plodovima i žilavu teksturu, pa je potrebno oko 40 minuta da bi se skuvala. Često se može kupiti pomešan s drugim vrstama, a posebno je ukusan kao dodatak salatama ili kao prilog.

Crveni pirinač
Crveni pirinač vrlo je poznat na Dalekom istoku. Reč je o riži fermentiranoj posebnim kvasom Monascus purpureus, koji luči crveni pigment. Crveni pirinač ima vrlo atraktivan izgled i svojstvenu aromu, a pripisuju mu se lekovita svojstva. To je kineski narodni lek (dijetetski preparat) koji je tradicionalno u upotrebi više od hiljadu godina za lečenje bolesti srca i krvnih sudova. Veruje se da olakšava rad srca i poboljšava cirkulaciju.
Zanimljivo je najnovije otkriće kineskih i američkih naučnika UCLA Univerziteta zasnovano na rezultatima velikog eksperimenta kojim je utvrđeno da crvena riža snižava holesterol i trigliceride u krvnoj plazmi.

Prema dimenzijama, pirinač se obično deli u tri velike grupe:

Pirinač dugog zrna tri do pet puta je duži nego širi. Zbog amiloze u zrnu, pri kuvanju se ne lepi i stvara rastresitu strukturu, pa je pogodan za salate i pržena jela.

Pirinač srednje dugog zrna dvostruko je duži od svoje širine i sadrži podjednake količine amiloze i amilopektina. Nakon kuvanja zrna se ipak lepe.

Pirinač kratkog zrna ima više amilopektina, zrna su zdepasta, okruglasta i lepljiva. Takav pirinač pogodan je za rižota, suši i deserte.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem