7 PROBIOTSKIH NAMIRNICA

30.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1367 | Autor: | 0

Crna čokolada, svež mladi grašak, kačkavalj, turšija, hleb, masline, tempeh deluju na organe za varenje kao kupovni sojevi korisnih bakterija


Postoje na stotine naučnih istraživanja koja ukazuju da probiotici (korisne crevne bakterije) utiču pozitivno ne samo na organe na varenje, već i na čitav organizam, uključujući imunitet i raspoloženje.
Ako ste često bolešljivi, ili imate problema sa varenjem, možda vam nedostaju probiotici. Pregled istraživanja objavljen u časopisu BioMed Research International ukazuje da određene vrste probiotika mogu da ublaže simptome inflamatorne bolesti creva. Ipak, to ne znači da probiotici mogu da zamene standardne metode lečenja.

Posebno je važno, ako ne i neophodno, da nakon terapije antibioticima konzumirate probiotike.

Evo nekoliko omiljenih namirnica koje su dobri izvori probiotika:

Crna čokolada
Iako ne sadrži probiotike, prijateljske bakterije razlažu i fermentišu sastojke crne čokolade. Time se postižu antiinflamatorni efekti koji koriste zdravlju. Čokolada se može smatrati probiotskom namirnicom, zato što doprinosi zdravlju mikrobioma creva. Imajte u vidu da se ovo ne odnosi na većinu tzv. mlečnih čokolada. Crna čokolada treba da ima minimum 70% kakaoa da bi donela značajnije zdravstvene dobrobiti.

Grašak
Ova mahunarka sadrži dosta skroba, obilje biljnih vlakana i B vitamina. Grašak sadrži i poseban soj probiotika, koji, nažalost, ne može da preživi kuvanje. Dakle, da bi poslužio kao izvor probiotika, mladi grašak treba konzumirati svež, kao dodatak salatama.

Fermentisan sir
Mnoge vrste "kačkavalja" sadrže korisne bakterije za crevnu mikrofloru. Jedan od najboljih izvora je čedar sir. Časopis Journal of Applied Microbiology utvrdio je da dobre bakterije u ovim sirevima uspevaju da opstanu kroz čitav proces prerade. Pored čedar sira, nekoliko drugih poznatih vrsta su dobri izvori probiotika, npr. mocarela, gauda i mladi sir.

Turšija
Zimi je sjajan kiseli kupus. U ostalim periodima godine, to mogu da budu i ukiseljeni krastavci, ostavljeni da fermentišu samo u slanoj vodi. To ne samo da im daje kiseo ukus, već ih čini punim probiotika. Međutim, ako se kiseli krastavci pasterizuju (kao što je slučaj sa pakovanjima kiselih krastavaca koje kupujete u prodavnicama), gotovo sva korist je izgubljena, pošto pasterizacija uništava probiotike.

Hleb od kiselog testa
Kiselo testo nastaje fermentacijom u kojoj glavnu ulogu igraju upravo korisne bakterije, pa je zato ovaj hleb dobar izvor probiotika. Časopis Journal of Applied Microbiology je ukazao da su svi fermentisani proizvodi odlični za odbranu organizma protiv štetnih bakterija, iako taj mehanizam nije do kraja naučno objašnjen.

Masline
Većina ljudi koji se zdravo hrane znaju da je maslinovo ulje veoma zdravo. Ali, manji broj zna da su podjednako zdrave i same masline. Pored biljnih vlakana i ulja, masline sadrže neke sojeve korisnih bakterija koje mogu da poboljšaju varenje i podstaknu imunitet.

Tempeh
Ovo je alternativa mesu, načinjena od fermentisanih zrna soje. Fermentacijom zrna omekšaju, pa se potom oblikuju u tempeh, koji možete da pripremate na isti način kao i meso. Tempeh je odličan izvor dijetalnih vlakana i biljnih belančevina. Pošto je fermentisan, on takođe sadrži sojeve korisnih bakterija koje su zdrave za naš organizam.

Ne zaboravite ni prebiotike
Prebiotici su "hrana" za probiotske bakterije. Srećom, mnoge uobičajene namirnice bogate su prebioticima, na primer: integralne žitarice, banane, ovas, luk i kakao.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem