BELI LUK PROTIV SUPERBAKTERIJA

29.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 802 | Autor: | 0

Jedinjenje iz omiljenog srpskog povrća, poznato kao ajoen, ubija otporne bakterije, omogućavajući antibioticima da ponovo budu efikasni

Beli luk može da otera bolničke superbakerije, otkrivanovo istraživanje iz Danske.
Jedinjenje iz omiljenog srpskog povrća, poznato kao ajoen, ubija otporne bakterije, omogućavajući antibioticima da ponovo budu efikasni.
Sastojak belog luka remeti gen koji je mikrobima potreban da se drže za ljudsko tkivo i bez kojeg ne mogu da se razmnožavaju.
Istraživači sa Univerziteta Kopenhagen se nadaju da će napredak pomoći u borbi protiv neizlečive cistične fibroze i hroničnih rana kod obolelih od dijabetesa, kao i u borbi protiv meticilin-rezistentnih sojeva Stafilokokusa aureusa (MRSA) i drugih čestih bolničkih infekcija.
Oko 30 posto ljudi na svojoj koži ili u nosu imaju Stafilokokus aureus, koja je odgovorna za MRSA i otporna na široko upotrebljavane antibiotike. Ova baterija može kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom da prodre u krvotok i oslobodi toksine koji ubijaju petinu hospitalizovanih pacijenata.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem