MASLINOVO ULJE, LIMUN I MED TOPE PESAK U BUBREGU

AKTUELNO | Pregleda: 6267 | Autor:

Narodna medicina, kao i apiterapeuti, preporučuju nekoliko vrlo efikasnih recepata protiv burežnih kamenova


Kamen u bubregu nastaje zbog pojačanog izlučivanja minerala putem mokraće (cistin, mokraćna kiselina, oksalati, fosfor, kalcijum) ili narušene ravnoteže između navedenih minearala i inhibitora (magnezijum, citrat, pirofosfat i glikozaminoglikan) kristalizacije minerala u mokraći.
Približno tri četvrtine svih bubrežnih kamenčića sadrži kalcijum. Većinom su sastavljeni iz kalcijumovog oksalata i kalcijumovog fosfata. Količinski, manje kamenčića sastavljeno je iz mokraćne kiseline, i nešto iz cistina.

Apiterapija kod kamenova u bubregu
(neofrolitijaza, calculosis renis)
Prema mišljenju engleskog lekara Mojfeta, pčelinji otrov otapa pesak i kamenčiće u bubregu.
Dr Artemov (1941) je kod dvadeset i dva bolesnika sa kamenčićima u bubrezima i reumatizmom primenio tretman pčelinjim otrovom. Napadi su izostali, i u sledeće dve godine nisu se pojavili. Artemov je zaključio da pčelinji otrov pomaže u razgradnji kamenčića i zrnaca peska u mokraćnim kanalima.

U knjizi Pčele i medicina, 1974. ruski lekar Jojriš poručuje: „Kod lečenja peska u bubrezima potrebno je uzimati mešavinu maslinovog ulja, meda i soka od jednog limuna, po jednu kašiku tri puta dnevno.”

Narodna medicina preporučuje cvetni med, pomešan sa maslinovim uljem i limunovim sokom u razmeri 1:1:1. Uzimamo jednu kašiku mešavine otopljene u čaši tople vode, jedan do dva sata pre jela. Terapeutskom efektu mešavine pomažu dobra svojstva meda koja deluju na bubrege. Med deluje diuretički, detoksično, protivupalno, protivmikrobno i podstiče imunitet.
Preporučuje se i uzimanje vodenog rastvora propolisa od 20%, i to jednu supenu kašiku tri puta dnevno, ili trideset do četrdeset kapljica alkoholnog ekstrakta propolisa od 30% u čaši vode ili čaši mleka.
Apiterapija traje jedan do dva meseca.

Komentari