NISTE STIGLI DA RUČATE? PUNO GREŠITE!

28.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 350 | Autor: | 0

Telo ne razume razliku između gladovanja i preskakanja obroka i reaguje na isti način: metabolizam usporava, masti se talože, bes i loše raspoloženje rastu


Skoro svima se dešava da ponekad preskoče obrok ili dva. Imajte u vidu da telo ne razume razliku između gladovanja i preskakanja obroka. To znači da telo reaguje na isti način kada ne dobije dovoljno izvora energije.


Šta se dešava u telu kada preskočimo obrok?

Metabolizam usporava
Preskakanje obroka signalizira telu da nema dovoljno izvora energije, a telo reaguje spuštajući brzinu metabolizma kako bi sačuvalo izvore goriva. Telo će sačuvati dodatne kalorije iz sledećeg obroka kako bi izbeglo nedostatak izvora energije.
Kada metabolizam uspori, hrana koja se pojede ne „koristi“ se efikasno. Od pomoći je konzumiranje izbalansiranih obroka kako bi se metabolizam u telu zadržao na normalnom nivou.

Takođe pomaže prava količina sna (7-9 sati) i konzumiranje puno vode.

Prejedanje i prekomerna težina
Kada preskočimo obrok i postanemo zaista gladni, naš sledeći obrok pretvara se u gozbu – želimo da pojedemo više. Nekoliko studija je povezalo povećanje telesne težine sa preskakanjem obroka (naročito doručka).
Kada je telo lišeno hrane, mozak će biti na visokom nivou uzbune u potrazi za bilo kojom hranom i žudeće za visokokaloričnim (nezdravim) obrokom. Kod sledećeg obroka, telo čuva dodatne kalorije iz jela kao instinkt za preživljavanje, jer nije sigurno kada će ponovo dobiti hranu. Dodatne kalorije koje se ne iskoriste se pretvaraju u masnoću.

Neraspoloženje zbog gladi
Bes zbog gladi je stvaran. To je osećaj kada je neko toliko gladan da ga to čini ljutim i frustriranim. Nivo šećera u krvi smanjuje se kada preskačemo obroke. Naš mozak funkcioniše na glukozi i kada ne primi dovoljno goriva, dovodi telo u režim gladovanja i oslobađa hormone stresa. Ovo je isti razlog zbog kog se teže fokusiramo kada smo gladni. Mozak ima malo goriva i donosi odluku o najboljem načinu korišćenja preostale energije. Postajemo ćudljiva i razdražljiva verzija nas samih.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem