PRE 50 GODINA BLOKIRANO ISTRAŽIVANJE O ŠTETNOSTI ŠEĆERA

24.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 756 | Autor: | 0

Industrija šećera zaustavila je 1968. godine objavu rezultata studije koja je pokazala da šećer direktno povećava rizik od bolesti srca i raka


Istraživanje, koje je 1968. finansirala i sprovela industrija šećera, trebalo je da poništi strahove da šećeri koji sadrže fruktozu utiču na lipide u krvi. Ipak, dopisivanja koja su nedavno otkrili istraživači na kalifornijskom univerzitetu u San Francisku obelodanjuju činjenicu da su čelnici industrije sabotirali objavljivanje rezultata, kako bi sprečili javnost da sazna za dokazanu vezu između šećera i bolesti.

Dr Kristin Kerns

Dr Kristin Kerns


Otkriće, objavljeno pre dva dana na sajtu PLOS Biology, najnovije je u nizu izveštaja istraživača dr Kristine Kerns i koautora dr Stantona Glanca, prvog istraživača koji je otkrio da Big Tobacco sakriva istraživanja o opasnosti cigareta za zdravlje od 1996. godine.

dr stenton glanc

Dr Stanton Glanc

Prošle godine je ovaj duo šokirao nutricionistički svet studijom koja je pokazala da je industrija šećera platila najcenjenijem nutricionističkom naučniku sa Univerziteta Harvard kako bi kamuflirao opasnosti od šećera i demonizovao masti.

Govoreći za Dejli mejl, naučnici su istakli da bi, u slučaju da je studija o uticaju šećera zaista bila objavljena 1968. godine, automatski od strane američke Uprave za hranu i lekove bilo pokrenuto i istraživanje o uticaju saharoze.
Umesto toga, kažu, trebalo je da prođe 50 godina da bi naučna zajednica postigla relativni dogovor da šećer ima direktnu vezu s rakom i srčanim bolestima.

“Što više istražujemo, to više uviđamo da industrija šećera već desetinama godina uživa sofisticirano razumevanje nauke, dovoljno sofisticirano da može da manipuliše njom”, kaže dr Glanz.

Čak i danas proizvođači šećera negiraju da on ima bilo kakve direktne štetne posledice za zdravlje osim dobitka na težini. Prošle godine je udruženje Sugar kritikovalo istraživanje sprovedneo na miševima koje upućuje na povezanost šećera s rastom i širenjem tumora.
Oni su rekli da nije uspostavljena nikakva verodostojna veza između uzetih šećera i raka. Analiza vlastitih dokumenata industrije, naprotiv, sugeriše da je industrija bila svesna istraživanja na životinjama koje ukazuje na tu vezu i da je zaustavila dalje finansiranje kako bi zaštitila svoje komercijalne interese.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem