SPIRALA PROTIV RAKA

18.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1333 | Autor: | 0

Žene koje koriste intrauterini uložak za trećinu smanjuju opasnost da obole od raka grlića materice u odnosu na žene koje ne koriste ovo kontraceptivno sredstvo

"Bili smo istinski iznenađeni u kojoj meri se rizik smanjuje", izjavila je Viktorija Kortesis, asistentkinja na Klinici za preventivnu medicinu Univerziteta Južne Kalifornije, nakon analiziranja podataka iz 16 studija koje su obuhvatile više od 12.000 žena u svetu.

"Mogućnost da žene mogu znatno da smanje opasnost od raka grlića materice birajući upravo spiralu kao kontraceptivno sredstvo mogla bi imati vrlo velik učinak na učestalost tog oblika raka", ocenjuje Kortesis.

Rak grlića materice treći je najučestaliji karcinom kod žena.

Naučnici nisu s sigurnošću utvrdili iz kojih razloga ’spirala’ u tolikoj meri smanjuje opasnost od razvoja ovog oblika karcinoma. Kao mogućnost navode da to sredstvo protiv začeća stimuliše odgovor imuniteta u borbi protiv infekcija izazvanih HPV virusom koji je odgovoran za razvoj ovog oblika raka.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem