KORENJE U OBLIKU TROLOVA I KRVAVE PEČURKE

AKTUELNO | Pregleda: 369 | Autor:

Neke biljke i gljive izgledaju kao da su sa druge planete

mali trolovi, He Shou Wu

Ako ima istine u legendama po kojima su trolovi nastali od blata, onda je kineski cvet He Shou Wu najbolji dokaz. Većina korenova ovih cvetova, izgleda poput muškarca ili žena. Kineski herbalisti već vekovima upotrebljavaju “male trolove” kako bi izlečili razne bolesti, od visokog holesterola do gljivičnih infekcija.

Nešto manje lekovite, ali isto tako neobične, su gljive “nepristojne palice” koje rastu u Evropi i Severnoj Americi. Liče na muški polni organ, a na njih liče i ljute papričice koje se još nazivaju “penis pepper” ili “chilly willy” i bolivijski penis-kaktus.

penis pepper

Na Madagaskaru biljke su manje erotične, a paradajz latinskog naziva solanum pyracanthum svoje plodove štiti bodljama. Crni šišmiš cvet raste u Kini, listovima može da napraviti nagle pokrete, dok zatvoren izgleda ka slepi miš koji spava.

solanum pyracanthum

lutkine oci

U najboljem slučaju cvet lutkine oči (lat. actea pachypoda), izgleda kao da raste na nekoj drugoj planeti. Rasprostranjen je u Severnoj Americi, naraste do 35 centimetara, a njegovi plodovi su otrovni.

Gljiva neobičnog izgleda kao da je poprskana krvlju, a nosi nekoliko imena poput krvavi zub, đavolji zub, crveni zub... Naučnici navode da je nejestiva iako njena “krv” ima jaka antibakterijska svojstva.

Komentari