NISTE PRELEŽALI BOGINJE? EVO ŠTA VAS ČEKA!

12.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 2075 | Autor: | 0

Iako većina dece preleži morbile, rubeole ili ovčije boginje bez većih zdravstvenih problema, rizici od teških komplikacija i smrti postoje. Kod odraslih, a naročito trudnica, rizici su mnogo veći

U poslednje vreme sve se češće s pravom priča o obaveznoj imunizaciji dece MMR vakcinom, koja između ostalog štiti i od rubeola i morbila, odnosno malih boginja. Iako većina dece preleži ove bolesti bez većih zdravstvenih problema, rizici od teških komplikacija i smrti postoje. Kod odraslih, a naročito trudnica, rizici su mnogo veći.
Dečiji imunitet još uvek nije toliko razvijen, pa ove bolesti kod mališana često prolaze bez ozbiljnijih simptoma. Međutim, imuni sistem odraslih je najčešće toliko jak, da organizam reaguje veoma burno na bolest, što u težim slučajevima može da ugrozi i život.
Ako već niste imunizovani, a došli ste u kontakt s obolelima, važno je s prvim simptomima odmah se javiti lekaru.

Vakcinacija MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i crvenke (rubeole) sprovodi se kod dece od navršenih godinu dana do navršenih 14 godina života jednom dozom kombinovane žive vakcine protiv ovih bolesti. Ova vakcinacija sprovodi se kad dete napuni godinu dana, a mora se sprovesti najkasnije do navršenih 15 meseci života. Revakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole sprovodi se redovno do navršenih sedam godina života, odnosno pre nego što dete krene u prvi razred osnovne škole, jednom dozom MMR vakcine. Ako se iz bilo kojih razloga, revakcinacija ne sprovede u predviđenom roku dete treba revakcinisati do navršenih 14 godina života.

MORBILI (Male boginje)
O morbilima, odnosno malim boginjama, ovih se dana mnogo pričalo u medijima, jer su zbog agresivne kampanje zadrtih antivakcinaša u pojedinim delovima Balkana i sveta izbile epidemije koje su odnele nekoliko dečijih života.
Nažalost, po mališane virus ospica može da budu veoma opasan, a u zavisnosti od ishrane i sredine u kojoj dete živi, smrtnost može da ide od 0,2 pa do čak 10 odsto od svih obolelih.
Od komplikacija javljaju se dijareja, disajni i slušni problemi, upala pluća, a najgore je ako infekcija zahvati i mozak, pa se javi upala mozga zbog koje dete može i nekoliko nedelja da bude u komi, a kasnije tokom života može da ima nevoljne tikove ili grčeve, pa čak i da ostane paralizovano. Takođe, postoji šansa da se neke od težih posledica morbila iskažu tek nakon više meseci ili godina.
Iako zaista retko oboljevaju, kod odraslih morbili obično traju duže, simptomi su snažniji nego kod dece, a potpun opravak može da potraje i više meseci. Uz obilan osip, javlja se izuzetno visoka temperatura, izuzetna iscrpljenost i nedostatak snage.
Prema nekim podacima, čak 20 odsto odraslih može da umre od upale pluća izazvane malim boginjama. Iako je velika verovatnoća da se bebi u stomaku neće desiti ništa, osim što će steći imunitet na morbile, same trudnice su posebno ugrožene i postoji ogroman rizik. Slično stvari stoje i sa osobama lošeg imuniteta, posebno obolelih od side, ali i onih koji pate od avitaminoze.
Jedini način zaštite od malih boginja je prevencija, pa zato, ako vas već nisu vakcinisali dok ste bili mali, a niste ih preležali, obavezno to uradite sada. Imunizacija odraslih se vrši dva puta, u razmaku od 28 dana, s tim što je za osobe starije od 50 godina dovoljna i samo jedna vakcinacija.

OVČIJE BOGINJE (varičele)
Ovčije boginje, odnosno varičele, veoma su infektivno virusno oboljenje koje se najčešće širi u vidu sporadičnih epidemija. Osoba postaje zarazna dan-dva pre izbijanja prvih ospi, pa do trenutka dok ne prestanu da se stvaraju nove boginje (vezikule), što obično traje dva do četiri dana.
Kod dece, vakcinacija protiv varičele nije neophodna, zato što se ova bolest uglavnom ispoljava u vidu umerenih simptoma, kao što su blago povišena temperatura i osip na koži. Nakon preležane bolesti, kod većine ostaje doživotan imunitet, iako virus nikada u potpunosti ne nestane iz organizma.
No, kod odraslih se ovčije boginje manifestuju mnogo težim simptomima, kao što su visoka telesna temperatura, mnoštvo promena na koži i sluznicama, a vrlo česte su i bakterijske komplikacije. Posebno su ugrožena pluća i bubrezi, a u težim slučajevima može da dođe do trajnih poremećaja u zgrušavanju krvi.
Kod nekih ljudi, iako jesu preležali ove boginje u detinjstvu, može u kasnijem uzrastu (mahom posle 45. godine) buknuti nova infekcija. Tad je najčešće u pitanju herpes zoster (nema veze sa klasičnim herpes simpleksom iako se slično zove), koji se manifestuje vrlo bolnim osipom samo na jednoj polovini tela, a ponekad i na jednom oku, što može značajno da ošteti vid.
Vakcina postoji, ali imunitet koji se stiče njome traje maksimalno 10 godina, pa su česte revakcinacije neophodne.

RUBEOLE
Što se rubeola, odnosno crvenke tiče, imunizacija protiv virusa je danas za svu decu obavezna i vrši se, takođe, MMR vakcinom. Ali, pošto mnoge ranije generacije nisu primile ovu vakcinu, ukoliko nisu preležali boginje, oni mogu da se zaraze.
Posebno oprezne moraju da budu žene koje planiraju da ostanu u drugom stanju, jer rubeole u prvim mesecima trudnoće mogu u velikoj meri da oštete plod i u tom slučaju je pobačaj jedino rešenje. U suprotnom, pored teških oštećenja mentalnih funkcija, dete može imati ozbiljnih problema s vidom, sluhom, radom srca i drugih organa, a postoji i velika verovatnoća da neće dugo poživeti.
Iako su simptomi rubeola obično blagi, bolest najčešće nije smrtonosna. Period inkubacije obično traje od dve do tri nedelje, a osoba je zarazna nedelju dana pre i nedelju dana od izbijanja osipa. Međutim, simptomi kod starije dece i odraslih najčešće su mnogo jači nego ako se crvenka dobije u ranom detinjstvu.
Najčešće se javlja nadutost žlezda, jaki bolovi u zglobovima (simptomi slični artritisu), glavobolja, konjuktivitis (zapaljenje oka). No, ako se bolest zakomplikuje, kod muškaraca može doći do teške otečenosti testisa, a kod oba pola su mogući problemi s krvarenjem i upala nerava.
Zato se preporučuje svima, koji rubeole nisu imali kao mali, da se ipak vakcinišu. Stručnjaci smatraju da će jedna doza imunizacije biti sasvim dovoljna da se osoba sačuva od zaraze.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem