IZBEGAVATE DA GLEDATE U RUKU DOK VAM VADE KRV? GREŠITE

07.11.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 393 | Autor: | 0

Naučnici tvrde da gledanje u telo intervencije čini da manje osećate bol


Ono u šta gledate može da utiče na to koliko bola osećate.

Obično mnogi ljudi nastoje da gledaju negde u daljinu tokom vađenja krvi, međutim naučnici su otkrili da gledanje u telo - u ovom slučaju u ruku - smanjuje bol. Eskperiment čiji su rezultati objavljeni u časopisu Psichological Science, rasvetljava način na koji mozak obrađuje bol.

Univerziti College London (UCL) i Bicocca u Milanu sproveli su istraživanja uz pomoć 18 volontera. Naučnici su primenjivali toplu sondu na dohvat ruke svakog učesnika, postepeno povećavajući temperaturu. Čim bi učesnik počeo da oseća bol, sonda je uklonjena i temperatura je zabeležena.

"To nam daje meru praga bola i to je siguran i pouzdan način testiranja, kada putevi u mozgu koji prenose bol postaju aktivni”, objasnio je Patrik Hagard, profesor sa UCL.

Naučnici su zatim koristili ogledala da bi manipulisali onim što volonteri mogu da vide. Tim je otkrio da volonteri mogu da tolerišu u proseku 3 stepena višu toplotu kada su bili zagledani u svoje ruke u ogledalu, nego kada je pogled na njihove ruke bio zaklonjen.

Profesor Hagard savetuje da deca uvek gledaju kada primaju injekcije ili kada vade krv, jer naučnici verujuda i samo gledanje u telo deluje kao analgetik.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem