STROŽI USLOVI ZA LEKARSKA UVERENJA VOZAČA

25.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 686 | Autor: | 0

Hrvatska uvodi Direktivu o vozačkim dozvolama kojom se precizira više od dvadeset stanja kod kojih se dozvola može izdati ili produžiti samo uz uslov redovnog lekarskog nadzora i postojanje adekvate terapije


Do prvog dana iduće godine Hrvatska mora da važeći Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače izmeni u skladu s odredbama proširene evropske Direktive o vozačkim dozvolama koje se odnose na kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Izmene bi ovih dana trebalo da budu iznete na javnu raspravu, nakon čega će se razmatrati pristigle primedbe.
Glavna promena odnosi se na srčane bolesnike, a za vozače amatere s dijabetesom norme su malo fleksibilnije.

Nova Direktiva obuhvata više od 20 kardiovaskularnih stanja kod kojih se vozačka može izdati ili produžiti uz uslov da je stanje delotvorno lečeno i da je osoba pod redovnim zdravstvenim nadzorom, a navodi se još desetak stanja u kojima se vozačke ne izdaju niti produžavaju (uz moguće izuzetke). Za svako stanje objašnjeno je na kojem se stepenu sposobnost vožnje ograničava, na kojem ukida, za amatere i za profesionalce.

Za profesionalne vozače postavlja se gornja granica na 155 za sistolički i na 95 za dijastolički pritisak koji se ne može regulisati lekovima. Pokaže li merenje prosečne vrednosti pritiska 24-satnim holterom više vrednosti, dozvola se neće izdati ili produžiti. Kod amatera je gornja granica 180/110 za pritisak koji se ne može terapijski regulisati.
Kod dijabetesa je razlog za neizdavanje i neproduživanje dozvole teška ponavljajuća hipoglikemija. Kod ponavljajuće teške hipoglikemije u budnom stanju dozvola se ne izdaje i ne produžava ako nije prošlo barem tri meseca od zadnje epizode. Uz to, ko uzima terapiju koja može da izazove hipoglikemiju mora dokazati da razume rizik i da može da kontroliše stanje.

I još pogledajte:

HOLESTER IN

370 RSD

OMEGA 3 MAX

950 RSD

LEOCARDIN

650 RSD

CEJLONSKI CIMET

825 RSD

DIJABETOL ČAJ

720 RSD

CORDIPHYT

2000 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem