KAKO DA SAČUVATE KROMPIR

30.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1016 | Autor: | 0

Na suvom i toplom mestu krtole će se osušiti, na toplom će proklijatiTokom jeseni i zime jelovnik prilagođavamo dostupnim namirnicama, a jedna od najzastupljenijih svakako je krompir. Ako ste na akciji u lokalnoj prodavnici nabavili veću količinu, a naročito ako živite u stanu sa centralnim grejanjem i nemate odgovarajući prostor u kojem biste ovo povrće mogli da čuvate, primenite neki od ovih saveta.

- Najbolje je da ga čuvate na tamnom, suvom i hladnijem mestu (ali pazite da ne bude ni prehladno, da krompir ne smrzne).
- Nikada ga ne perite pre odlaganja, već možete samo ukloniti rukama zemlju i prljavštinu.
- Ako je krompir omekšao ubacite ga u hladnu vodu na 2 sata da očvrsne. Imaće i bolji ukus.
- Zelene delove sa krompira uvek odstranite, a nemojte ga koristiti ako je proklijao.

Sprečite klijanje
Na komad pamučne tkanina stavite malo suve lavande, žalfije i ruzmarina, pa skupite krajeve krpice i zavežite dobro. Ovu “vrećicu” stavite u vreću sa krompirom (najbolje da ga držite u papirnoj). Ulja iz ovih biljaka sprečavaju truljenje i propadanje, pa i klijanje krompira.

Najzanimljiviji trik da usporite klijanje krompira je onaj sa jabukom.
Gas etilen, koji otpuštaju jabuke dok još ubrane sazrevaju može da uspori klijanje krompira. (Ovo je jedini biljni hormon u gasovitom stanju i biljke ga otpuštaju tokom sazrevanja, a mnoge i nakon berbe). Kruške, jabuke, šljive, breskve, kivi i tropsko voće se ponekad beru zeleni ili polu-zeleni (lakše ih je tako transportovati), a sazrevaju otpuštajući ovaj gas. To je prirodan proces.
Logičan zaključak je da će jabuka u kesi sa krompirom učiniti da krtola brže proklija.
Ipak, dokazano je da etilen može da uspori klijanje krompira, ali samo ako je prisutan u niskim koncentracijama.

Ako držite krompir u otvorenoj kesi ili posudi u koju ste stavili jednu ili dve jabuke, gas će se otpuštati u količinama dovoljnim da spreči klijanje, jer će moći da izlazi iz kutije ili vrećice.Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem