ALARMANTNA KOLIČINA PESTICIDA OTKRIVENA U MEDU ŠIROM SVETA

23.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 551 | Autor: | 0

Pod dejstvom hemikalija pčele zaboravljaju gde da traže polen i nektar


Tri četvrtine meda na svetu sadrži pesticide koji predstavljaju pretnju zdravlju ljudi, tvrdi se u istraživanju Univerziteta Saseks.
Naučnici su testirali 198 uzoraka meda iz šest zemalja i 75 posto ih je sadržalo najmanje jedan tip neonikotinoidne hemikalije koja je štetna i za pčele. Dve petine su imale dve ili više vrsta pesticida, a 10 posto četiri ili pet.

Najveće koncentracije pesticida bile su u uzorcima iz Evrope, Severne Amerike i Azije.

Osobe koje se bore za zaštitu okoline pozvale su na potpunu i trajnu zabranu korišćenja pesticida na farmama u Evropi.

Eksperti su rezultate istraživanja opisali kao alarmantne i zabrinjavajućim za okolinu, ali su naglasili da je većina nivoa pesticida u medu niža od one koja se smatra bezbednom za konzumaciju.

"Bez sumnje, svako ko redovno jede med unosi malu dozu miksa neurotoksina. Neće ga oni ubiti i možda neće naneti štetu koja se može meriti. Ali ne znamo da li će te osobe trpeti dugoročne posledice i hronične efekte zbog izloženosti koktelima pesticida u medu i većini druge hrane", rekao je profesor biologije Dejv Goulson.

Neonikotinoidi su neuroaktivne hemikalije slične nikotinu i vrlo su delotvorne u zaštiti useva od štetočinai korova, a mogu se prskati na lišće ili se njime tretira seme.

Istraživanje pokazuje da su ove hemikalije otrovne za pčele i bumbare i da kod njih izaziva oštećenje mozga zbog čega mogu da "zaborave" gde da traže nektar i polen.

Med proverenog kvaliteta, bez pesticida i drugih hemikalija možete nabaviti u Biljnom centru Magično bilje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem