PREHLADA SE NE PRENOSI POLJUPCEM, TOPLA ODEĆA NE POMAŽE

20.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 553 | Autor: | 0

Razbijanje mitova o infekciji koju zakačimo 200 puta u toku života

Prehlada je najčešća infekcija na svetu. Tokom životnog veka svaki čovek preboli oko 200 prehlada koje prosečno traju do devet dana. Upravo zbog njene učestalosti, prehlada je bila predmet raznih istraživanja. Prikupljeno znanje sada razbija neka pogrešna razmišljanja o prehladi koja traju već desetinama godina.

Prehlada nije rezultat slabog imuniteta
Uprkos preovlađujućem mišljenju, nema naučnih dokaza da češću sklonost prehladama izaziva slab imunitet. Tačnije, kažu stručnjaci, neprijatni simptomi prehlade znak su da je imunitet jak i da se na taj način bori.

Vitamin C neće zaustaviti prehladu

Iako mnogi tvrde da je vitamin C dobra prevencija, činjenica je da neće zaustaviti prehladu. Vitamin C može donekle da skrati trajanje prehlade, ali neće ublažiti simptome niti ih sprečiti.

Prehlada se ne prenosi poljupcem
Virusi koji izazivaju prehladu retko ulaze u telo putem usta. Najčešće se prenose putem kašlja, kijanja i dodirivanja zaraženih površina rukama.

Ostanak u zatvorenom prostoru ne nudi zaštitu
Boravak u zatvorenom prostoru veći je izvor zaraze prehladom nego boravak napolju. Najčešći izvori zaraze su računarski miševi koji skrivaju viruse. I ne govorimo samo o miševima na poslu, nego i onima koje imate u stanu.

Topla odeća ne pomaže
Izloženost hladnoći nema nikakve veze s prehladom. Najčešće se prehlada događa tokom jeseni i zime jer hladno vreme drži ljude u zatvorenom prostoru u kojem je virusima puno lakše da pređu s jedne osobe na drugu.

Pileća supa zaista deluje
Nekoliko istraživanja je pokazalo da pileća supa zaista ublažava infektivne procese u telu koji se događaju za vreme prehlade. Isti uspeh primećen je i kod domaćih i kod kupovnih supa.

Zaštitite se od prehlade jednostavno i lako

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem