RUČAK KAO KALORIJSKA BOMBA

AKTUELNO | Pregleda: 205 | Autor:

Šta da (ne)pojedete na poslu, a da pri tom sačuvate zdravlje i vitku liniju

Često, tokom napornog radnog dana, ručak pojedemo na brzinu, ne vodeći računa o izboru obroka. Ako to uradimo povremeno, nećemo ugroziti zdravlje, ali ako nam to postane navika,rizik postaje ozbiljan.. Naročito ako posegnemo za brzom hranom, koja je često zamena za ručak, a ima više kalorija nego svi ostali obroci koji se taj isti dan pojedu.
Neki sendviči sadrže soli koliko i devet kesica čipsa, a nimalo bezopasne nisu ni neke gotove salate koje se mogu naći u prodavnicama i koje sadrže više masnoća i kalorija od hamburgera i prženih krompirića. Problem je i u gotovim prelivima koji salatu pretvaraju u nezdrav obrok. Upravo zato nutricionisti kažu da je najbolje za zdravlje jednostavno samostalno pripremati obroke. Ipak, za one dane kada jednostavno nema drugog izbora neke kombinacije ipak treba izbeći.

ĆEVAPI U LEPINJI
Teško je reći šta u ovoj balkanskoj verziji brze hrane može da bude nutricionistički opravdano. Možda činjenica da se obično konzumira s lukom, koji je bogat vlaknima, deluje antimikrobno i podstiče varenje koje je obično otežano čestim uzimanjem hrane bogate zasićenim masnim kiselinama. Sigurno je da su ćevapčići bogati belančevinama i gvožđem, ali problem je što sa ovim proporcionalno raste i udeo zasićenih masnoća i vrlo visoka kalorijska vrednost jela. Savet za one koji žele "da zakinu" na kalorijama: zamolite da se lepinja ne natopi masnoćom ili tražite lepinju od integralnog brašna. Umesto pokojeg ćevapčića, "ubacite" u lepinju šampinjone na žaru.

BUREK I JOGURT
Prava kalorijska bomba, jogurt dolazi kao olakšanje ovakvoj hrani, koja je uistinu teško svarljiva. Preporuka: naručite zeljanicu umesto bureka s mesom koji obiluje holesterolom. Dobro je i uzeti kefir umesto jogurta.

PICA
Pica može biti i ukusna i hranljiva ako se: koristi integralno brašno, svež paradajz umesto kečapa, ne koriste se kombinacije različitih sireva (oni mogu više doprineti kalorijskoj vrednosti i ukupnom masnom udelu u pici nego npr. šunka). Savet: hrskava pica od integranog brašna, gljiva, sa svežim paradajzom bolja je varijanta.

SENDVIČ S SALAMOM I JAJIMA
Zobeno/raženo pecivo sa semenkama i barenim belancima (ili više belanaca u odnosu na žumanca), ćureća/pileća šunka sa zelenom salatom i paradajzom daleko je bolja kombinacija od uobičajenog sendviča s salamom i jajima. I ovde je problem u previsokom unosu zasićenih masti i holesterola.

POMFRIT I POHOVANO MESO ILI POHOVANI SIR
Bolje izbegavati jer teško je naći alternativu koja liči na ovu kombinaciju a da je i nutritivno vredna. Sve namirnice koje se ovde koriste ionako su bogate mastima, a još se dodatno "oplemenjuju" prženjem u ulju.

SLANE ZAPEČENE PALAČINKE
Pavlaka, prelivi i jaja, koja se koriste u pripremi ovog jela, kao i punjenja od prerađena crvenog mesa stvaraju problem u nutricionističkom smislu. Bolje je palačinke filovati ribom ili povrćem.

TESTENINA U SOSU
Sos s pavlakom, mesnim prelivom i majonezom nikako nije preporučljiv. Bolji su umaci od povrća, naravno, uz integralnu testeninu.

VARIVO S POVRĆEM
Najbolji izbor, visokohranljiv, stvara osećaj sitosti, a uravnotežen je uz sve tri grupe makronutrijenata.

SALATA OD TESTENINE I POVRĆA S PRELIVOM
Preliv je najvažniji, neka izbor bude onaj s jogurtom i belim lukom, svežim peršunom i bosiljkom.

LIGNJE I SLANI KROMPIR S BLITVOM
Dobar izbor, naročito u kombinaciji s maslinovim uljem i blitvom. Treba pripaziti na količinu soli u krompiru, a bolji je krompir kuvan sa ljuskom. Umesto lignji preporučuje se sardela ili skuša.

Komentari