SVE O KVINOJI

19.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 306 | Autor: | 0

Ovu fantastičnu namirnicu morate uvrstiti u jelovnik


Kvinoja je nekad nazivana i ’zlatom Inka’ budući da je bila na ceni kao izvor snage i izdržljivosti za ratnike. Kao i amarant, kvinoja se svrstava u tzv. pseudožitarice jer, iako ne pripadaju skupini žitarica, njihove semenke podsećaju na žitarice i koriste se na slične načine kao žitarice. Srodna je cvekli i spanaću.
Ova egzotična žitarica bogata je belančevinama, aminokiselinama, vlaknima, fosforom, magnezijumom, cinkom, bakrom, manganom i gvožđem, a mogu je bez problema konzumirati i osobe alergične na gluten.
Možda ne znate, ali kvinoja osigurava više gvožđa od ostalih žitarica i sadrži visoke količine kalijuma i vitamina B2, kao i ostalih vitamina B grupe: B6, B3 i B1!
Poslednjih godina sve češće se baš kvinoja spominje kao zamena za meso u budućnosti. Za razliku od ostalih žitarica, kvinoja je kompletan izvor belančevina budući da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Izvor je aminokiseline lizin, bitne za rast i regeneraciju tkiva, što je sasvim neuobičajeno za žitarice.
Kvinoja je kultivisana u Andima, na području Perua, Čilea i Bolivije još prije 5.000 godina, a uz kukuruz, bila je jedna od dve osnovne namirnice u carstvu Inka.
Iako se o kvinoji stalno govori kao o žitarici, radi se zapravo o semenci biljke koja je srodna spanaću. Semenke su veoma ukusne i imaju poseban orašast ukus i blagu hrskavu strukturu. Ova namirnica odlična je kod bolesti srca i krvnih sudova, a može biti i korisna u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.
Kao bogat izvor magnezijuma i vitamina B2 preporučuje se osobama koje pate od migrena, a ima odlično dejstvo i na one koji imaju problema s probavom jer pospešuje čišćenje organizma sprečavajući zatvor.
Kvinoju možete pripremati na puno načina:
- možete kuvati i koristiti slično kao pirinač
- pripremati kao prilog ili dodatak varivima, supama,
- može se samleti u brašno i praviti beskvasni hleb,
- skuvanu kvinoju pomešajte sa svežim seckanim voćem i orašastim plodovima kao žitarice za doručak.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem