ZAŠTO SE GOJIMO U SREDNJIM GODINAMA

19.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 988 | Autor: | 0

Većina sredovečnih i starijih osoba ima određeni višak u predelu stomaka, čak i ako generalno nemaju višak kilograma, a čak ni aktivan život ne pomaže previše, jer se salo sa stomaka sve teže skida kako godine prolaze.

Do sada nauci nije bilo jasno zašto je to tako, ali se tokom ovog istraživanja ispostavilo da je razlog tome upalni proces u organizmu.
Istraživanje sprovedeno na Jejlu pokazalo je da je za višak sala oko struka odgovorna upala. Samim tim, lekovi koji bi ciljano delovali na tu vrstu upale, trebalo bi da ubrzaju metabolizam i pomognu organizmu da sagori višak masti.
Naučnici su utvrdili da na nervnim završecima koji se nalaze u regiji abdomena postoji specifična vrsta makrofaga (ćelija koje se bore protiv infekcija). Ali, one s godinama postaju podložne upalnim procesima i kada se to desi, one više ne prenose nervne signale u zone u kojima se skupljaju masne naslage.
- Svrha ovog istraživanja je pokušaj da bolje razumemo interakciju sistema imuniteta, nervnih ćelija i masnih ćelija, ne bismo li uspeli da nađemo način da efikasno ubrzamo metabolizam i kod starijih osoba - kaže dr Kristina Kamel, koja je vodila ovo istraživanje.
Novo naučno otkriće neće vam pomoći da smršate, ali možda ćete se osećati malo bolje, pošto bar niste (samo) vi krivi za taj "pivski stomak" koji se odnekud stvorio.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem