ZDRAVOM ISHRANOM ZACELILA KOLITIS I HEMOROIDE

AKTUELNO | Pregleda: 1062 | Autor:

Slađana Mirković, ekonomista iz Stare Pazove i majka četvoro dece, pravilnim izborom namirnica uspela je da sanira ozbiljne zdravstvene probleme koji su je dugo mučili

Godinama je Slađana Mirković, ekonomista iz Stare Pazove, živela u zabludi da se zdravo hrani. Međutim, počela je da oseća bolove u stomaku koji nisu prestajali. Onda su se javili i drugi problemi. Lekari su joj postavili zvaničnu dijagnozu - bolovala je od kolitisa i hemoroida. Vrlo brzo našla se pred odlukom koju nije mogla da donese tako lako. Imala je dve mogućnosti i obe su bile rizične. Sada, posle nekoliko godina, ipak je sigurna da je donela onu pravu.

- Uvek sam bila sigurna da se hranim zdravo i da vodim računa o svom zdravlju. Međutim, saznala sam da to nije istina. Omiljene namirnice bile su mi one životinjskog porekla, tačnije nisam mogla bez sira i pavlake. Njih sam jela praktično uz sve i bili su deo svakog mog obroka. Uz to, pušila sam i pila mnogo kafe. Kada radite, onda je kafa sastavni deo svakog vašeg radnog dana, pa i mog - ističe Slađana.
Kada ste mladi ništa vam ne smeta i vaš organizam svašta može da izdrži, ali kako nas godine sustižu počinju i prvi zdravstveni problemi. Tako je bilo i kod Slađane.
- Te 2009. godine rešila sam da ostavim cigarete. Neko vreme sam se mučila, ali sam uspela. Posle godinu dana ostala sam u drugom stanju i iz nekog razloga počela sam da jedem mnogo grickalica - tada su i krenuli prvi problemi. Početni simptom bile su učestale stolice na koje nisam mnogo obraćala pažnju jer sam mislila da je to prirodno. Četiri meseca nakon rođenja prvog deteta opet sam ostala u drugom stanju i nastavila sam da jedem grickalice. Simptomi su i dalje bili prisutni. Nakon učestalih stolica krenuli su i blaži bolovi i nelagodan osećaj, pritisak... Treću trudnoću iznela sam 2014. godine, ali moje zdravstvesno stanje postajalo je sve alarmantnije.
Slađana je u vreme kada je dobila dijagnozu već rodila treće dete. Lekar joj je propisao terapiju koja joj je bila preko potrebna. Međutim, ona je bila u velikoj dilemi da li da je pije ili ne. Tada je načinila hrabar korak i rizikovala je sopstveno zdravlje zarad deteta.
- Moje dete, u to vreme kada sam dobila dijagnozu i terapiju, imalo je samo dva meseca, praktično tek sam počela da ga dojim. Lekovi koje sam dobila nisu bili za dojilje, ali u tom trenutku nije bilo druge terapije koja bi bila kompatibilna sa dojenjem. Kada sam čula šta bebi može da se desi od lekova, ni u jednom trenutku nisam oklevala i odlučila sam da ih ne koristim, pa ih nisam ni podigla iz apoteke - konstatuje naša sagovonica.
Tada je Slađana rešila da se sama bori protiv kolitisa i počela je da istražuje i da se raspituje o alternativnim metodama. Shvatila je da je problem u današnjem načinu ishrane, kao i njenim čestim vezanim trudnoćama, i odlučila je da uvede drastične promene.
- Prvo sam izbacila meso i počela sam da jedem jednostavnije obroke, bez mnogo različitih namirnica zajedno. Posle mesa, na red su došli ostali životinjski proizvodi kao što su mleko, sir, pavlaka, kajmak i ostalo. To mi je veoma teško palo, posebno zbog sira i pavlake koje sam obožavala, ali sam čvrsto rešila da se izlečim. Počela sam da primenjujem i posebne režime u svojoj ishrani. Na primer, kod kolitisa je loše jesti hleb, pirinač i krompir zajedno, već je poželjno jesti svaku namirnicu odvojeno u kombinaciji sa povrćem. Počela sam da jedem voće na prazan želudac, a posle toga smuti, i to je bio moj doručak. Za ručak i večeru jela sam standardne obroke, ali sam pazila kako šta jedem i u kojim kombinacijama.
Industrijske, prerađene proizvode svela sam na minimum. Počela sam da jedem samo svežu i domaću hranu. Grickalice, sokove i kafu sam izbacila. Vrlo je važno da izbacujete namirnice polako, jednu po jednu, a ne sve odjednom - objašnjava gospođa Mirković.
Kako je izbacivala namirnice, tako je vremenom počela da oseća boljitak. Tegobe su se smanjivale i više se nije osećala tako loše kao nekada. Znala je da je na pravom putu.
- Kada sam izbacila namirnice životinjskog porekla, tada je stanje postalo bolje, ali ne nešto osetno. Kada sam dobila blender i počela da pravim smutije, sa obaveznim voćem ili povrćem zelene boje, bananama, cveklom, šargarepom, jabukom i ostalim voćem koje imam u kući, postalo je osetno bolje. Iz mene je počela da izlazi neka sluz, ne znam kako to da opišem. Ta sluz je izlazila u velikim količinama. Kada je sve izašlo, osetila sam se odlično. Gotovo dve godine su bile potrebne da svoj probavni sistem dovedem u red - naglašava ova uporna žena.
Posle nekoliko godina mučenja, Slađana više nije osećala nikakve tegobe. To je bio veliki uspeh i početak novog života. Kada je uspela da sredi svoje zdravlje, Slađanu je obradovala jedna lepa vest.
- Baš u to vreme kada sam prestala da osećam sve te tegobe, paralelno sa prvim znacima boljitka, opet sam ostala u drugom stanju. Sada sam već bila trudna sa četvrtim detetom. Ovoga puta mogla sam više da uživam u trudnoći. Nisam morala po ceo dan da sedim u toaletu kao pre toga. Konačno sam doživela jednu normalnu trudnoću. Zbog toga sam bila veoma srećna i zadovoljna - priča ova ponosna majka četvoro dece.
Slađana se i danas strogo pridržava svog načina ishrane i kaže da nema u planu da se ponovo vraća na staro, iako se oseća mnogo bolje. Kaže da ponekad sa decom pojede neki slatkiš ili grickalicu, ali, u suštini, pazi šta daje i njima da jedu.
- Danas uopšte ne jedem hranu životinjskog porekla, a industrijski prerađenu sam svela na minimum. Imam četvoro dece i mnogo obaveza, pa se dešava da ponekad, zbog nedostatka vremena, pojedem i nešto što ne treba. Ali kada pojedem, ili poželim tako nešto, osećam strašnu grižu savesti prema sebi i samo se setim muka kroz koje sam prolazila. To mi ne dozvoljava da posustanem. Na primer, ovog leta sam samo dva puta pojela sladoled i to sa mlekom. Ako mene pitate, svi treba da izbace hranu životinjskog porekla ako žele da budu zdravi - konstatuje gospođa Mirković.
Od kada je poslednji put bila kod lekara, Slađana kaže da više u bolnicu nije zakoračila. Njoj je najvažnije da se ona oseća bolje i smatra da joj pomoć lekara za sada nije potrebna.
- Dve i po godine nisam otišla kod lekara. Verujem da nisam pogrešila u lečenju jer se osećam bolje - ističe Slađana i zaključuje: - Da sam uzela propisanu terapiju, samo bih zamaskirala simptome i možda bi mi bilo i gore. Ovako sam zadovoljna i srećna.

Marija Vidojković


Detetu sam ublažila uporan ekcem
- Terapiju koju sam ja koristila rešila sam da primenim i na svoje dete. Zapravo, moje dete je imalo uporan ekcem, kao i burne reakcije na ubode insekata. Recimo, kada bi ga ujeo neki insekt, to mesto bi se veoma nadulo. Na rukama je zbog ekcema stalno imao rane. Nimalo mu nije bilo prijatno jer su ga rane svrbele i bolele.
Odmah mi je bilo jasno da jetra nije u redu jer je koža pokazatelj stanja jetre. Smatrala sam da je bolje da izbaci prerađene proizvode od mesa kako bi se jetra očistila od toksina. Čim sam krenula da mu izbacujem kritične proizvode, mom detetu je odmah bilo bolje. Tada sam rešila da svojoj deci promenim ishranu, pa se oni danas hrane kao i ja, i sva moja deca su zdrava i prava. Mi smo jedna velika i zdrava porodica, zahvaljujući prirodnoj i zdravoj ishrani.

Komentari