DOBRI UGLJENI HIDRATI - PASULJ, BANANE, BUNDEVA, ZOB, KOKICE...

AKTUELNO | Pregleda: 628 | Autor:

Uvrstite korisne ugljene hidrate u svakodnevni jelovnik, odličan su izvor proteina, smanjuju holesterol, bogati su vlaknima


Ugljeni hidrati su već duže vreme na lošem glasu. Često su navođeni kao namirnice koje dodaju kilograme, a nisu korisne za zdravlje. Iako u tome ima istine, nisu svi ugljeni hidrati isti. Neki su korisni i svakako ih učinite delom svakodnevne ishrane.

Pasulj
Dobra je svaka vrsta pasulja jer sadrži mnogo vlakana, a vrlo malo šećera. Odličan je izvor proteina i može biti saveznik u borbi protiv viška kilograma.

Bundeva
Baš kao i pasulj i bundeve obiluju vlaknima, a siromašne su šećerima. Bundeve sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv raznih bolesti.

Zob
Dokazano poboljšava zdravlje srca. Osim toga, smanjuje i holesterol, a odličan je saveznik i u borbi protiv viška kilograma.

Kokice
Jeste li znali da su i kokice celovita žitarica? Budući da jesu, imaju i brojne zdrave kvalitete, ali kada ih konzumirate, nemojte preterivati s masnoćom i solju. One koje se pripremaju u mikrotalasnoj rerni nemojte konzumirati jer nisu zdrave.

Krompir
I krompir je poslednjih godina na glasu kao beskorisna namirnice, ali to nije istina! Bogat je vlaknima i antioksidansima, a najbolji je kad ga pripremate sa ljuskom, dakle, bez ljušćenja.

Banane
Može se čuti da banane debljaju, ali nije dobro da to bude prva asocijacija na ovo zdravo voće. Banana zaista sadrži šećere, ali reč je o prirodnim šećerima. Takođe, tu su vlakna, vitamin B6 i kalijum, zato nema potrebe da ih izbegavate.
DOBRI UGLJENI HIDRATI

Komentari