VILJAMOVKE - OBAVEZNE U ISHRANI ŽENA IZNAD 40

03.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 569 | Autor: | 0

Kuške su idealan izbor za one koji su usvojili moderan stil života, a time se izložili stresu, brzini i iscrpljivanju poslednjih zaliha energije


Kruške su poznate po tome što se od njih sprema veoma kvalitetna rakija, manje ih koristimo u kompotima i pekmezima, iako i od njih mogu da se prirede vrlo ukusni konzervisani voćni proizvodi.
Ipak, kruške su najbolje da se jedu sveže, a ako već moraju da stoje neko vreme onda je najbolje da ih stavite nekoliko dana u najniži deo frižidera.

Zašto kruške?
Prirodan su i i brz izvor energije, jer sadrže značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze - najslađeg prirodnog šećera, a istovremeno i ekonomično pakovanje vitamina B grupe. Vitamini B grupe pomažu organizmu da se nosi sa stresom i hrane nervni sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata.
U 100 grama ploda kruške ima 0,3 g proteina, 0,4 g masti, 9,5 g ugljenh hidrata, 2,8 g ukupnih vlakana i 5 mg vitamina C. Kruška sadrži i neznatne količine masti, stoga na 100 grama ima više kalorija od jabuke (oko 80 u odnosu na 60), međutim kruške viljamovke sadrže velike količine kalcijuma i gvožđa u odnosu na drugo voće, pa se zbog toga preporučuju kao obavezne u ishrani žena iznad četrdesete godine!
Kruške su takođe dobar izvor bakra, kalijuma i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana.

Vitamin C i bakar
Kruška je dobar izvor vitamina C i bakra, sastojcima koji daju značajan doprinos antioksidantnoj zaštiti organizma od slobodnih radikala. Vitamin C sam po sebi je snažan antioksidans, a bakar je neophodna komponenta superoksid-dismutaze (SOD), jednog od najjačih telesnih antioksidantnih enzima.

Vlakna
Sveža kruška izvanredan je izvor prehrambenih vlakana, naročito pektina. Kruška mase 166 g osigurava oko 6 grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40% pektina. Vlakna su važan elemenat zdrave ishrane jer pomažu u održavanju nivoa glukoze i holesterola u krvi i osiguravaju redovno pražnjenje creva. Ishrana bogata prehrambenim vlaknima pomaže u otklanjanju raka kolona i pomaže odstranjivanje holesterola u serumu. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana, kruške su dragocen deo jelovnika.

Hipoalergeno voće
Iako ovo mišljenje nije potkrepljeno naučnim dokazima, kruške često karakterišu kao hipoalergeno voće za koje je mnogo manje verovatno da će prouzrokovati neželjene reakcije u odnosu na ostalo voće. To je istovremeno i osnovni razlog zbog koga se kruške među prvima uvode u ishranu dojenčadi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net