TOPIJARI - SKULPTURE OD BILJAKA

AKTUELNO | Pregleda: 609 | Autor:

Iako nisu lake za održavanje, zelene skulpture jedan su od najlepših ukrasa u vrtovima i ujedno način umetničkog izražavanja


Kada se vešte ruke udruže sa prirodom, nastaju topijari. Oni predstavljaju umetnost dekorativnog oblikovanja biljaka.
Pri izboru biljaka za izradu topijara, pre svega je neophodno poznavati način i brzinu njihovog rasta. Tradicionalno, koriste se zimzelene vrste sporijeg i gustog rasta, koje trpe orezivanje. Brzorastuće, posebno listopadne biljke, iako se mogu koristiti, nisu najpogodniji izbor, jer za kratko vreme izgube željeni oblik.
Jedan od najviše korišćenijih i najpogodnijih za oblikovanje je šimšmir. Neizostavni su i četinari nižeg rasta, kao što su mnogobrojni varijeteti tuje, tise, čempresa, kleke, kao i drugo zimzeleno drveće. Među puzavicama, za topijarno oblikovanje najviše se koristi bršljan.
Nekada su vrtlari, da bi postigli željenu formu, morali da budu strpljivi i vešti, a danas je oblikovanje biljaka znatno olakšano jer se koriste kalupi - žičane konstrukcije. Mlade biljke se sade unutar kalupa, a kada dovoljno izrastu, i njihove krošnje prekriju kalup, orezuju se prema obliku.

topijari majmun

topijari zelene skulpture

Komentari