TOPIJARI - SKULPTURE OD BILJAKA

08.10.2017 | AKTUELNO | Pregleda: 1270 | Autor: | 0

Iako nisu lake za održavanje, zelene skulpture jedan su od najlepših ukrasa u vrtovima i ujedno način umetničkog izražavanja


Kada se vešte ruke udruže sa prirodom, nastaju topijari. Oni predstavljaju umetnost dekorativnog oblikovanja biljaka.
Pri izboru biljaka za izradu topijara, pre svega je neophodno poznavati način i brzinu njihovog rasta. Tradicionalno, koriste se zimzelene vrste sporijeg i gustog rasta, koje trpe orezivanje. Brzorastuće, posebno listopadne biljke, iako se mogu koristiti, nisu najpogodniji izbor, jer za kratko vreme izgube željeni oblik.
Jedan od najviše korišćenijih i najpogodnijih za oblikovanje je šimšmir. Neizostavni su i četinari nižeg rasta, kao što su mnogobrojni varijeteti tuje, tise, čempresa, kleke, kao i drugo zimzeleno drveće. Među puzavicama, za topijarno oblikovanje najviše se koristi bršljan.
Nekada su vrtlari, da bi postigli željenu formu, morali da budu strpljivi i vešti, a danas je oblikovanje biljaka znatno olakšano jer se koriste kalupi - žičane konstrukcije. Mlade biljke se sade unutar kalupa, a kada dovoljno izrastu, i njihove krošnje prekriju kalup, orezuju se prema obliku.

topijari majmun

topijari zelene skulpture

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem